Rušný závěrečný přípravný zápas na divizi začínající už v závěru tohoto týdne odehráli na svém stadionu fotbalisté Neratovic. Třetiligovým Zápům svěřenci trenéra Jiřího Kafky vstřelili dokonce tři góly a ještě chvíli před koncem vedli, zkušení hosté ale nakonec zápas zremizovali, a tak si oba týmy mohly vyzkoušet novinku, která je v letošní sezoně čeká, pokud zápas v normální hrací době nenajde vítěze. Ještě bez nervů zvládli pokutové kopy lépe domácí.

I když by si jako asi každý trenér představoval i Jiří Kafka výsledkově jinou generálku než 3:3, tak hodnotil zápas z pohledu svého týmu pozitivně. „Hrál se oboustranně otevřený fotbal se spoustou šancí, kdy jsme až do 93. minuty vedli a inkasovali z posledního rohu, což je škoda. Alespoň nám to ale ukázalo nedostatky, na kterých musíme zapracovat," svěřil se po náročných devadesáti minutách, po kterých přišla ještě nadstavba v podobě rozstřelu. „Určitě je dobře, že jsme si vyzkoušeli i penalty," našel další plus.

Domácí v utkání po chybě v defenzivě prohrávali, po dvou standardních situacích ale zvládli výsledek ještě do poločasu otočit. Hosté srovnali na 2:2. Domácí je pak za tohoto stavu ztrestali rychlým brejkem po ubráněném rohu.

Po zápase pak přišla na řadu v neratovickém podání už tradiční předsezonní „slučka", jejímž cílem je utužení kolektivu. Do něj mají nově zapadnout Janové Šmíd a Klár, přicházející na hostování z Meteoru, respektive Dukly Praha. Úvodní mistrovský zápas čeká Neratovické v sobotu v Litoměřicích.

Potřebovali by prý ještě tři týdny

Soubojem nováčků svých soutěží byl sobotní mač Benešova s Libiší. Domácí třetiligisté si do sítě divizního celku nakonec slušně zastříleli, vedle pěti gólů ještě několik šancí neproměnili. Hosté se prosadili pouze jednou, když Baratynskyy chvíli před přestávkou snižoval na 2:1.

„Domácí měli v generálce na rozdíl od nás lepší sestavu," podotkl po utkání manažer Sokola Jiří Kabyl. „Byli jsme v Benešově bez šesti lidí. Někteří kluci byli s námi poprvé. Dáváme se dohromady, další hráč má přijít v úterý a někteří se vracejí pro zranění. Potřebovali bychom ještě, aby příprava trvala tři týdny. V této fázi se spíše poznáváme, a tak to pro nás nebyla generálka, něco si zkoušíme. Schválně jsme si v přípravě vybrali těžší soupeře, abychom potkali někoho, kdo hraje důrazněji, rychleji. Takže z tohoto pohledu to bylo užitečné a výsledek není směrodatný."

„Výhra je vždycky dobrá a povzbudí, ale musí být v pozitivním směru a ne se po ní uspokojit. Soupeř sice ke konci odpadl, ale my jsme v zápase měli spousty věcí, které jsme udělali dobře a dali jsme pět gólů, které se lehce nedávají ani diviznímu soupeři. Další šance jsme ještě neproměnili, na čemž musíme zapracovat, a je vidět, že pokud přijdou noví kluci, tak souhra trochu vázne," byl pozitivní po výhře v generálce trenér Benešova Luboš Zákostelský.

Benešov začal zápas velice aktivně, dobře kombinoval. Když si na jeden z centrů naběhl Svoboda, otevřel hlavou z malého vápna skóre, ač zakončení hodně zavánělo rukou. Netrvalo dlouho a prosadila se zahraniční akvizice z Konga, zapůjčená z Dukly Praha – Manzia, jenž přetlačil stopera Libiše a podél gólmana zvýšil na 2:0. „Chtěli jsme od začátku aktivně napadat, což se nám vedlo a dali jsme dva góly," chválil hráče trenér Benešova.

Po pětadvaceti minutách se domácí zatáhli a nechali hrát Libiš, která se dostala do dvou šancí a jednu proměnila. V první si ještě Baratynskyy po dlouhém výkopu brankáře na Capoucha nepřišel. Ve 38. minutě se mu to již povedlo, když se domácí jen dívali, jak hosté hrají v jejich pokutovém území kulečník, který zakončil stylově Baratynskyy, když nejprve trefil tyč prázdné branky, aby míč dorazil do sítě.

Po přestávce měl již Benešov hru ve své režii a hosté podnikali jen rušivé protiútoky. Domácí si vytvořili řadu šancí a tři proměnili v góly. Nejprve se podruhé v zápase trefil Manzia, když dorazil do sítě střelu Jíši, po průniku vyraženou brankářem. Ke čtvrtému gólu pomohl Benešovu stoper Libiše Kabyl, jenž si srazil míč do vlastní sítě po centru Jíši, aby skóre zápasu uzavřel hlavou Skopec po centru Vrňáka. A to ještě střelu Zákostelského vykopl z branky obránce, osamocení Svoboda a Čapek ztroskotali na brankáři Kratochvílovi.

Neratovice – Zápy 4:3 po PK (2:1)
Branky domácích: Jína, Palanský, Kozák, rozhodující penalta Chrdle. Neratovice: Malina – Vorasický (40. Ksandr), Chlapec (77. P. Novotný), Jína, Pajkrt (73. Klement) – Klár, Kokoška, Kozák, Weiner – Kmoch (63. Radosta), Palanský (46. Chrdle).

Benešov – Libiš 5:1 (2:1)
Branky: 18. a 58. Manzia, 13. Svoboda, 82. vlastní Kabyl, 90. Skopec – 38. Baratynskyy. Rozhodčí: Šulcová. Libiš: Kratochvíl – Páral (84. Šmíd), Trojan, Kabyl, Škoda – Těmín – Matoušek (75. Jiráň), Řepka, Kim – Petr, Baratynskyy.