Zároveň vzal na vědomí i návrh jeho paragrafového znění, ke kterému se mohou všichni členové FAČRu vyjádřit nejpozději do konce března.

Konec hostování a fotbalových farem

Největší vlnu nevole způsobilo zrušení hostování a střídavých startů jednotlivých hráčů. Zrušit se mají i fotbalové farmy, které umožňují spolupráci dvou klubů z různých soutěží, které si během sezony mohly mezi sebou půjčovat hráče. A to všechno už od počátku následující sezony. Podle některých to znamená konec vesnického fotbalu.

„Tento přestupní řád bere poslední zbytky sil a motivace klubům jako jsme my. Držíme všechny mládežnické týmy a v kategorii dospělých hrajeme v podstatě jen se svými hráči. Některé ještě uvolňujeme do jiných klubů na hostování či přestupy, což bylo naším zdrojem příjmů a pomáhalo nám to se držet nad vodou," hodnotí nový přestupní řád Jiří Guttenberg, předseda a hlavní kouč SK Mšeno.

Hrači budou k mání za pár korun

Podle něj jde tento přestupní řád na ruku těm, kteří si sami hráče nevychovávají a raději se poohlédnou po již hotovém hráči. „Teď si budou moci hráče koupit za pár korun a v některých případech ho budou moci získat zcela zdarma. Nevidím v tomto přestupním řádu žádný přínos. Všechno ukáže praxe, ale já v přestupním řádu vidím jediný opravdový signál a to, nedržte mládežnické týmy, vůbec se vám to nevyplatí. A pokud je budete držet, plaťte draze veškerou jejich činnost, ale počítejte s tím, že my z vyšších soutěží vám ty nejlepší hráče stejně sebereme zadarmo, maximálně za pár korun," uvádí Jiří Guttenberg člen výkonného výboru okresního fotbalového svazu.

Kluby mohou přijít o své hráče

Funkcionáři klubů si navíc stěžují, že už teď sotva dají dohromady celou jedenáctku k zápasu a když je ještě někdo na střídání je to úspěch. Když ale přijdou najednou například o čtyři hráče, nezbude jim nic jiného, než se ze soutěže odhlásit. „Jsem opravdu zvědavý, co tato „novinka" provede s mapou klubů do budoucna. Já se obávám jejich úbytku," říká mšenský předseda a dodává: „Je pravda, že záležet bude vždy na tom samotném hráči. Ale je jasné, že když kluby, hlavně u dospělých, ušetří finanční prostředky za přestupy, tak jim zbyde dost na to, aby motivovaly vytipované hráče k přestupu. Zvláště, když jim rozpočet nezatěžuje činnost mládeže."

Všechno ukáže teprve čas

A jak se na případné změny dívají ostatní fotbalové kluby a jejich funkcionáři? „S novým přestupním řádem jsme se okrajově seznámili. Nezbývá nic jiného, než ho respektovat. Až praxe nám ukáže, jak hodně se nás dotkne," odpovídá předseda Václav Řízek z Vysoké.

„Přestupní řád bude mít podle nás svoje výhody i nevýhody," říká místopředseda Tišic Petr Kouba.

„Ještě jsem neměl čas prostudovat Přestupní řád. A jak se to dotkne konkrétně nás, je těžké teď říkat, ale jelikož je už rozhodnuto, tak proti tomu můžeme bojovat jen těžko. Uvidíme v budoucnu," uvedl Pavel Kroužecký, jednatel Liaz Vehlovice.

Jak dalece budou do změn zahrnuty připomínky členů FAČRu, není jasné. „V tuto chvíli nevím nic konkrétního, jen to, že by nový Přestupní řád měl začít platit od prvního června," vysvětlil Pavel Suk, sekretář OTS Mělník.