Je to rok, co se kudrnatý mladík objevil ve Slavii (už podruhé). Stačilo pár měsíců, v nichž nadchnul fanoušky i experty, a už se zase stěhoval. Na sklonku léta odešel do Ruska. A… je spokojený.

„Nelituji. Nelitoval jsem od začátku. Když se na to dívám s odstupem času, udělal jsem správný krok,“ uvedl 21letý záložník Spartaku Moskva, jenž může hrát i na pozici stopera. Ostatně zrovna nedávno jej kouč nuceně (kvůli absencím v týmu) poslal do zadní řady. „Není to pro mě nová pozice. Do budoucna to může být varianta.“

Brankář pražské Slavie Ondřej Kolář
Dojde k rošádě mezi tyčemi? Zásadní roli sehraje Slavia

Stabilní člen reprezentační jedenáctky zamířil do ruské metropole na konci srpna za 300 milionů korun v rozehrané sezoně. S novými parťáky si přesto hned porozuměl. „Zapadl jsem dobře. Máme mladý tým a i když se měnil trenér, chytil jsem se,“ zmínil Král.

Rodák z Košic si pochvaluje změnu, sem tam zkusí ruské slovíčko, nejvíc si rozumí s dalšími cizinci…

„Chci se naučit rusky. Jinak používám angličtinu, máme překladatele. Někdy si v kabině nerozumíme, ale rukama a nohama to jde hned,“ dodal s úsměvem.

Spartaku se moc nedaří

Na tváři mu po podzimu najdete snad jedinou vrásku. Způsobily ji výsledky Spartaku se zrovna nedaří. Před jarní částí patří tradičně ambicióznímu velkoklubu až desáté místo s propastnou ztrátou na čelo tabulky.

„Jo, poháry jsou daleko,“ uznal. „Ale chtěli bychom se samozřejmě zlepšit. Čeká nás čtvrtfinále poháru s CSKA Moskva, účast v Evropě je snad reálná,“ podotkl.

Zimní příprava Sigmy v roce 2020. Jáchym Šíp, David Zima
Stoper pro Slavii? Zima by do Edenu chtěl: Nabídka se mi zamlouvá

A když ne? V létě přijde debata o budoucnosti. Jako opora reprezentace si třeba na Euru může vykopat ještě lepší angažmá. „Hlavně nebláznit,“ utrousil.

Během uplynulých měsíců se sice psalo o zájmu z Anglie, leč Král po angažmá na ostrovech zatím neprahne.

„Je to takový můj sen, ale tady mám smlouvu na pět let. Teď chci hlavně podávat stabilní výkony,“ řekl.

Milan Škoda
Zkušenosti na odchodu. Poradí si Slavia bez ostřílených lídrů?

Rusko totiž na rozdíl od mnoha skeptiků bere jako vhodnou fotbalovou destinaci. „Hráči jsou tu drzejší, individuální kvalitou se nedají s Českem srovnávat,“ poznamenal.

Snad mu ten optimismus vydrží. Reprezentace hráče jako on potřebuje.