Před dvěma lety odstartoval KÁBA CUP – nová soutěž pro žáky fotbalových klubů mělnického okresu, jejímž patronem se stal bývalý profesionální fotbalista Jiří Kabyl. Letos se kvalifikační skupiny budou hrát po celém Středočeském kraji.

Do bojů se zapojí celkem čtyřicet týmů. Jeho cílem je popularizace fotbalu i sportu jako takového pro děti a mládež. O přípravách letošního ročníku jsme hovořili s patronem turnaje Jiřím Kabylem.

Jaké novinky chystáte pro letošní ročník?

Zatímco v úvodním ročníku hrály převážně mělnické kluby, o rok později se na turnaji sešli zástupci deseti okresů. Letos přivítáme účastníky ze všech dvanácti okresů Středočeského kraje. S tím souvisí i počet týmů v jednotlivých kvalifikačních skupinách. Kromě dvou mělnických, které zůstaly čtyřčlenné, mají ostatní šest účastníků, kteří hrají o dvě postupová místa. Celkový počet letošních účastníků se zaokrouhlil na čtyřicet. Další novinkou je počet celků pro finále v Horních Počaplech – poprvé osm, loni už dvanáct a letos přivítáme šestnáctku týmů, které budou hrát na čtyřech hřištích současně.

Mohl byste prozradit „jízdní řád" jednotlivých skupin?

Začínáme 10. 5. na mělnické Pšovce turnajem, který chceme věnovat vzpomínce na letos zesnulého Pavla Peroutku, dlouholetého sekretáře zdejšího klubu. Kromě boje o dvě postupová místa bude čtveřice účastníků – Pšovka, Byšice,Záryby, Dřínov – bojovat o pohár Pavla Peroutky. Dalších pět turnajů proběhne mimo náš region – 17. 5. Dobříš, 18. 5. Dobrovice, 19. 5. Slaný, 24. 5. Dolní Břežany, 25. 5. Nespeky. Poslední skupina proběhne znovu na Mělnicku, 26. května ji přivítají Vojkovice, kam zavítají z Kralup Čechie a FK 1901, Libiš a Lobkovice.

Jaký postupový klíč jste zvolili?

Ze všech sedmi skupin postoupí do finále vždy dvojice družstev, které doplní Horní Počaply jako pořadatel a na divokou kartu jeden tým, který vybere ředitelka turnaje Ilona Válková.

Od začátku preferujete pro účastníky tzv. zážitkové ceny. Co jste nachystali pro letošek?

Ještě než začne vlastní turnaj, všem čtyřiceti zúčastněným týmům jsme už rozdali po patnácti vstupenkách na sobotní prvoligové utkání Slavia – Slovácko. V Edenu nám vyšli ohromně vstříc, naši mládežníci budou mít zvláštní vchod. Když jsem tuto informaci řekl těm, kteří náš turnaj dosud nehráli, byli rozhodně nadšení. Myslím, že to bude podobné jako loni, kdy nám z rozdávaných lístků na šampionát jedenadvacítek nezbyl ani jeden.

S vítězem uplynulých ročníků jste dvakrát zavítali na německou bundesligu. Chystáte se na ni i letos?

Letos v září pojedeme na dva dny do Gelsenkirchenu, kde hraje své zápasy tým Schalke. Návštěva stadionu pro jedenašedesát tisíc diváků bude rozhodně nezapomenutelným zážitkem. Jsem rád, že se mi podařilo zajistit tento výlet, k jehož realizaci mi významně pomohli kamarádi. Zmínil bych především Jiřího Němce, který v týmu Schalke působil deset let a pomohl i se zajištěním cenově dostupného ubytování.

Chystáte se na finále pozvat nějakou fotbalovou osobnost?

Konkrétní jména zatím prozradit nemohu, vše je dosud v jednání. Rozhodně přijede někdo, kdo na finále ještě nebyl.

KAREL HORŇÁK