Michal Hamšík začínal s fotbalem v České Lípě, kde prošel kromě Lokomotivy i konkurenční Vagónkou. Zahrál si za ni druhou dorosteneckou ligu a jako osmnáctiletý dostal šanci i v ČFL. Roční vojenskou službu si odkroutil ve VTJ Slaný, kde měl možnost hrát divizi. Po návratu do České Lípy následovaly hostování v Litoměřicích a přestup do Štětí.

Odtud hned dvakrát krátce zavítal také do Mělníka – nejdříve na půlroku na Pšovku, podruhé na rok do tehdejšího FC Beck. Pokaždé se vrátil do „svého“ Štětí, kde později vykonával i funkci ve vedení klubu a prvního týmu. S tamním klubem se po dlouhým sedmnácti letech definitivně rozešel v roce 2014. To zamířil do Byšic, s nimiž spojil svou budoucnost na bezmála pět let a později převzal roli trenéra. Skončil na startu jara 2019.

Poslední fotbalový přestup udělal do Horních Počapel, za ně nastoupil ještě ke třem utkáním aktuální sezony okresního přeboru. K tomu úplně poslednímu na začátku října coby střídající. Nadále patřil také mezi aktivní okresní rozhodčí. S pískáním to v minulosti dotáhl i na vyšší úroveň. Dlouhá léta rovněž patřil mezi opory futsalového Olympiku Mělník. V jeho kronice je zapsaný jako jeden z hráčů, který týmu pomohli vybojovat vůbec první postup do nejvyšší soutěže.

Michal Hamšík byl doma v Mělníku, kde byl známý i pro svůj smysl humor a věčně dobrou náladu. „Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině. Michale, Tvoje srandičky a Tvůj úsměv nám budou chybět. Rád a s úctou na Tebe budu vzpomínat…,“ uvedl za okresní fotbalový svaz jeho předseda Jiří Kabyl.

Nesmazatelnou stopu zanechal Michal Hamšík také v sousedním litoměřickém regionu. I po svém konci ve Štětí zůstal aktivním členem tamní staré gardy. „Hrál za ní ještě letos. Jezdil se dívat i na naše zápasy. Znali jsme se velice dobře, všechny nás tato zpráva zasáhla,“ smutnil současný šéf Štětí Milan Plíšek.