Obě změny by spolek měly výrazně posunout o krok dopředu. Už před časem předseda FK Neratovice Vladimír Kaňka prohlásil: „Některé kluby to dělají tak, že si nejlepší hráče nechávají. Oni se pak úplně zakopou. To je jeden z velkých problému fotbalové výchovy v Česku. My nejsme klubem, který by nadějné fotbalisty schovával. Naopak."

K tomu by měla hodně pomoct i již zmíněná fotbalová třída. Ta bude otevřena v Základní škole Ing. M. Plesingera v Neratovicích. Největší talenti z okresu tak budou mít fotbal propojený s vyučováním – přesně tak, jak se to děje ve fotbalových akademiích nejen v Česku, ale i v zahraničí.

AGRO CS Pohár SKFS - semifinále: Nespeky - Záryby (1:3)
Semifinále poháru přineslo radost hostům, slaví Komárov a Záryby

Hráči budou také pod mnohem větším drobnohledem. Úplně ti nejnadějnější pak mají mnohem lehčí cestu do předního českého klubu.

V minulém týdnu mladí fotbalisté z Mělnicka absolvovali talentové zkoušky z gymnastiky, atletiky a fotbalových dovedností.

Disciplíny zahrnovaly například běh na šedesát metrů, šplh, skok daleký, ale třeba i přeskoky a kotouly.

Malí fotbalisté. Ilustrační foto.
Cena za přestup dítěte? Kluby platí desetitisíce

Z vyloženě fotbalových dovedností si talenti pod vedením budoucích trenérů a pedagogů vyzkoušeli přihrávání, střelbu, obcházení soupeře a v neposlední řadě vedení míče.

Ze všech zúčastněných bude následně vyselektováno patnáct dětí, kteří od letošního září společně nastoupí do šesté třídy.

Výsledky premiérového přijímacího řízení by měly být známé do pěti dnů. „Jsem velmi rád, že se naše dlouhodobé plány daří plnit. Zvedá se tím fotbalová mládež a celková úroveň po celém Mělnicku. Fotbalová třída je jedna z našich hlavních priorit," říká o zajímavém projektu Kaňka.

I. B třída, 14. kolo: Byšice - V. Borek (v červeném).
Byšická bída. Mužstvu chybí hlavně střílení gólů