O jedno z největších se postarala neratovická rezerva, která jistě přehrála ambiciózní Klíčany. A protože si Ovčáry přivezly z Pěčic pouze bod (prohrály penaltový rozstřel), cesta na čelo tabulky se otevřela pro Kosmonosy, které doma přehrály Bakov. „Vzpourou ohrožených", tedy Lužce a Kostelce, by se daly nazvat jejich tříbodové výhry s Dolním Bousovem, resp. Starou Boleslaví. FC Mělník rozebral Řepín tak říkajíc „do šroubku" (o utkání jsme psali ve včerejším vydání). Záryby si poradily s týmem Byšic. Nelahozeveské Dynamo brankou z předposlední minuty přišlo o naději při penaltách v zápase na rezervě rakovnického Tatranu.

Rozhodla předposlední minuta

Nelahozeveské Dynamo drželo na rakovnické rezervě bezbrankovou remízu až do 89. minuty, kdy Tauš asi z dvaceti metrů rozhodl přesným míčem k tyči Zavadilovy branky o třech bodech pro domácí. „Tentokrát měl soupeř více chuti po výhře," přiznal kouč Dynama Daniel Kaplan starší. „Měli míč častěji v držení, ale hra probíhala nejvíce mezi oběma pokutovými územími. Nám hodně chyběl v minulém zápase úspěšný střelec Fomin (antibiotika)."

Ovčáry braly jen bod

Proč dotáhl druhý celek tabulky zápas pouze do penaltového rozstřelu? „Neproměnili jsme své vypracované šance," viděl jednoznačnou příčinu hrající trenér Petr Hyka. „Domácí byli hodně zalezlí, jen čekali, co vymyslíme my." Už do přestávky nedokázali dopravit míč do branky z malého čtverce Hyka a Voljanskij, neujala se ani šance Kudely.
„Po přestávce se domácí probudili," zaregistroval Hyka změnu. „Vytvořili si tlak, ale v závěru jako by spíše čekali na penalty. V nich Hašler nastřelil nohy domácího gólmana, Pechar mířil vedle. A protože Chaloupka byl úspěšný jen jednou, rozstřel jsme prohráli."

Ostré centry vedly k úspěchu

Kostelci se v utkání se Starou Boleslaví povedlo skórovat hned v 1. minutě, kdy Pazderka poslal ostrý Novákův centr do soupeřovy sítě. „Tenhle gól nám psychicky pomohl," liboval si domácí kouč Martin Brabec. „Stejně tak nám přišel k duhu návrat stopera Klímy, který společně s Pajkrtem udržel na uzdě útočníky hostů, jež hrozili jen ze standardních situací."
Po vedoucí brance Kostelec zavřel svoje „vrátka" a čekal, co vymyslí soupeř. „V dalším průběhu se nám docela dařily rychlé brejky," pochválil Brabec svůj tým. Když pak v akci tentokrát z pravé strany jako „přes kopírák" po ostrém centru Pazderky zvýšil kapitán Doubek na dvoubrankový rozdíl, začali Kostelečtí věřit v úspěšný výsledek. Ten mohl být na konci ještě výraznější, ale množství šancí, v nichž šli domácí například třikrát sami na bránu, nepřetavili do gólové podoby.

Dvě červené v Lužci

Když dal lužecký mladík Kučera už v 7. minutě v zápase s Dolním Bousovem vedoucí gól domácích, těžko mohli fanoušci předpokládat, že bude jediný, a tudíž rozhodující. Uhrův centr prodloužil hlavičkou Martin Kučaba a Kučera poslal odražený míč do sítě. „Zápas to byl vyrovnaný. Šance měly oba týmy, ale branka už nepadla ani na jedné straně," přiznal domácí kouč Pavel Dohnal. „Naše šance držel nad vodou gólman Šmejkal, který v zápase chytil dva jisté góly."
Rozhodující moment druhé půle? Dvojnásobné vyloučení na straně hostů. Jak Koštíře, tak Tomíčka poslal sudí Kosina předčasně pod sprchy za fauly po druhé žluté kartě. „Přesilovku jsme měli sehrát lépe, ale jsme vděčni i za jednobrankovou výhru," dodal Dohnal.

Lekce z produktivity

„Ačkoliv jsme hráli my, góly dával soupeř," potvrdil klíčanský trenér Pavel Mužíček překvapivý výsledek z Byškovic. „Domácí rezerva se na nás dobře připravila a přes dobré bránění se dostala i k zakončení. My jsme hráli jen po vápno, navíc jsme měli smůlu, protože jsme nastřelili tyč. Soupeř zavřel prostor před svou brankou a z brejků trestal naše chyby."
„K překvapivé výhře pomohl zodpovědný výkon celého týmu," řekl po zápase Tomáš Pšenička, kouč neratovické rezervy. „Do týmu dobře zapadli spolu s Dohnalem i mladíci Zhukovskyy a Demeter. Celé mužstvo hrálo nad hranicí svých možností. Zápas jsme zvládli i takticky, což v minulosti chybělo. Soupeře podržel výborný výkon brankáře Zamazala, který zlikvidoval naše další šance."

Kmochovy branky nepomohly

Ačkoliv byšický Jaroslav Kmoch vstřelil v Zárybech svému soupeři dvě branky, přesto jeho tým odešel nakonec poražen. Dlužno ovšem podotknout, že byšický záložník dvěma trefami za stavu 0:4 pouze odvrátil debakl svého týmu.
Zárybský trenér Jan Vlček viděl utkání jako bojovný zápas s chybami v rozehrávce na obou stranách. „Navíc jsme – podobně jako soupeř – nevyužili množství dobrých příležitostí. Například Školák neproměnil dva své samostatné nájezdy. Po dvou trefách Kmocha hostům trochu narostla křídla, ale na zvrat už neměli sílu."
„Zápas jsme si prohráli sami," měl jasno byšický kouč Miroslav Hudec. „První gól padl po chybě gólmana Schneidera, při druhém Novák odkopl míč tak nešťastně, že pro Valentina nebyl problém dorazit z brankové čáry do sítě. Kdoví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby sudí našel odvahu písknout penaltu za faul na Hemra, Lauda nemířil do tyče a asistent nepustil metrový ofsajd, po kterém Záryby zvýšily na 3:0."

Karel Horňák