„Nikdo se nás neptal, zda budeme akceptovat vyšší soutěž, ani nám nezaslal licenční manuál jako loni i předloni před koncem ročníku. Dokonce i přihlášky do NFL byly rozeslány všem, krom nás," odmítá majitel SK Viktorie Jirny Josef Jícha, že by se jeho klub dobrovolně vzdal postupu, jako tomu bývalo, když vládl v divizi.

O účast ve FNL se v Jirnech chtějí ucházet, přestože licenční řízení už oficiálně skončilo. „Nechápu, jak mohlo být ukončeno ještě před skončením soutěže, nikdo nás neoslovil a do soboty nebylo ani jisté, kdo vyhraje. Odesílat přihlášku, jak nám stanoví soutěžní řád, budu dnes (v pondělí). Když skončíme první, měli bychom mít automaticky právo hrát vyšší soutěž. Jinak veškeré sportování a snaha ztrácejí smysl," durdí se Josef Jícha.

BUĎ FNL, NEBO NIC
Argumentuje také tím, že v klubu dlouho sami nevěděli, zda budou chtít postupovat, protože na čelo tabulky ztráceli. „Kdybychom měli být postupujícími z druhého či třetího místa, nějaké pochybnosti bych sdílel, ale jdeme z prvního. Budeme hrát NFL, jinak nemá další pobývání v soutěžích FAČR smysl. Hrát jen tak, bez ambicí, nemít žádného sportovního ducha, to snad ve sportu ani nejde," míní šéf Viktorie.

Zároveň je přesvědčený, že udělení licence, která odráží především finanční zajištění klubu, jeho zázemí a práci s mládeží, by nemělo nic bránit. Vychází přitom z vlastních zkušeností z chystání podkladů pro Bohemians Praha. Například v loňské sezoně se podle něj nabízela klubům účast ve FNL i několik dní po soutěži a licence se řešila až následně. „Pokud s námi nebudou jednat jako s vítězem ČFL, nemáme v soutěžích řízených svazem, který nedává možnost klubům uplatnit svá práva a popírá soutěživost, co dělat. Každý ročník stojí nemalé prostředky, a vyhazovat je proto, že se pak nějaký pan Rýznar (licenční manažer FAČR) rozhodne, jak on chce, a vyhlásí postupujícího ještě před ukončením nejtěžšího ročníku ČFL v historii? Budeme nuceni v případě nezdaru předat věc právníkům a za ročník, který jsme tím pádem odehráli zcela zbytečně, jen tak, požadovat kompenzaci. Je to proti veškerému soutěžnímu snažení takto rozhodovat před koncem soutěží. Hráči získali 82 bodů, skončili první a máme jim říci, že se snažili zbytečně?"

LICENČNÍ MANAŽER: TERMÍN VYPRŠEL
Jakou šanci Jirny mají? Podle zjištění Deníku minimální, či spíše žádnou. Licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar včera na dotaz jen zopakoval stěžejní termíny pro žadatele: tím nejdůležitějším byl 5. květen, kdy měly kluby nejpozději předložit žádosti. Ta z Jiren chyběla, i proto se Stanislav Rýznar podle svých slov začátkem května přímo v klubu dotazoval.

Samotné licenční řízení bylo zahájeno 27. ledna vydáním informací pro kluby, v únoru následoval seminář o podmínkách účasti, na který byli podle Rýznara pozváni všichni účastnici ČFL, a třeba Zápští si ho nenechali ujít. Jednání licenčního tribunálu 13. června řízení pro soutěžní ročník 2016/2017 definitivně uzavřelo.

To v Zápech si nezbytné náležitosti nutné k ucházení se o druhou nejvyšší soutěž pohlídali. Kamenem úrazu se ovšem staly rozměry domácího hřiště. Manažera SK Františka Maška neúspěch s odvoláním u licenčního tribunálu už příliš nepřekvapil.

„Teletník Arena je bohužel taková, jaká je. Útulná, příjemná, s novým, voňavým zázemím, ale prý malá. Zkusil jsem nabídnout i náhradní stadiony v okolí," zmínil šéf stříbrného klubu, že by v Zápech kvůli druhé nejvyšší soutěži byli ochotní vyměnit letos nedobytnou tvrz za stánky v Benátkách či v Praze na Meteoru.

„Krátce a stručně řečeno SK Zápy pro druhou ligu persona non grata," myslí si Mašek, kterého navíc mrzí i zveřejnění výsledků licenčního řízení ještě před vyvrcholením soutěže. „Slavnému tribunálu se podařilo zcela znehodnotit poslední kolo ČFL, jejíž dramatičnost jinak neměla obdoby."

ÚSPĚCH SE RODIL V ZIMĚ
Všichni tři aspiranti na titul na závěr zvítězili. Jirny tak uhájily prvenství o bod před Zápy a o tři před nakonec jediným postupujícím Žižkovem. „Úspěch nás těší, zvlášť po nepodařeném podzimu," připomněl Josef Jícha zimní osmibodovou ztrátu na čelo. Za jejím smazáním vidí angažování zkušeného trenéra Václava Hradeckého a příchody tří hráčů – gólmana Viléma Fendricha (12 čistých kont), zkušeného Luboše Hrušky a Marcela Šťastného.

František Mašek přiznává, že bod, o který byli svěřenci Jíchy a Hradeckého lepší, ho bude mrzet dlouho. Sezonu ale jinak hodnotí pozitivně. „Parta kolem trenérů Michala Maška, Míry Doležala, Petra Pavlíka, kapitána Davida Kalivody šla tvrdě za svým cílem. Odehráli jsme řadu krásných zápasů s velkým nasazením, nepovedl se nám, bohužel ten v Jirnech. Zimní trochu nečekané posílení o blanické rytíře Petrů, Matějku a Jíru se ukázalo jako rozhodující."