Jedna velká bitva je čeká, jinou mají za sebou. Fotbalisté Záp na domácím hřišti udolali brankou střídajícího Jelínka Viktorii Žižkov. Dramatický souboj před nadprůměrnou diváckou kulisou přitom dohrávali bez dvou vyloučených. „Zasloužené vítězství po heroickém výkonu. Moc si ho užíváme," neskrýval nadšení trenér vítězů Michal Mašek.

ZA SIMULOVÁNÍ DO DESETI
Chvíli po přestávce ovšem nejdříve sledoval, jak ze hřiště nedobrovolně musí Petr Putz. Rozhodčí Váňa mu neváhal udělit druhou žlutou za nahraný pád před pokutovým územím soupeře. Domácí se vztekali marně. „Nesmyslná červená po druhé žluté. V takovém utkání se to nedělá. Bylo to hodně necitlivé," vrátil se Mašek k momentu, který v domácím táboře vyšrouboval emoce do otáček. Zároveň ale vedl k ještě většímu semknutí a bojovnosti.

Necelou čtvrthodinu nato přišla gólová odměna. Střídající Jelínek vlétl do utkání jako blesk a po dvou minutách na hřišti a nezištném uvolnění od spoluhráče tváří v tvář Soukupovi pohotově rozhodl. Kdo čekal ofenzivní smršť Pražanů, musel být zklamaný. Měli sice míč častěji na kopačkách, příležitosti si ale nevypracovali.

V závěru to ještě s tvrdostí přehnal Novák, radost domácích to ale nenarušilo. „Byl to vyrovnaný, takticky hodně svázaný zápas o jednom gólu, což se potvrdilo. Nikdo nechtěl udělat chybu. Soupeř zůstal hodně za očekáváním. Ani proti deseti si nevypracoval větší šance, jen střelu zdálky do břevna," dodal Mašek.

Jeho hráči po závěrečném hvizdu slavili ve velkém. Jako vůbec první v odvetách porazili Žižkov a při druhé jarní porážce Jiren se dvě kola před koncem vrátili do čela pelotonu. K historickému prvenství v soutěži jim na hřišti největšího rivala postačí i penaltové vítězství. Dva body ze zbylých dvou zápasů pak znamenají při předpokládaném postupu dvou nejlepších jistotu účasti ve FNL. Tu by vedení zápského fotbalu rádo zkusilo, byť kvůli rozměrově nevyhovujícímu hřišti v náhradním azylu.

„Na derby o špici tabulky se připravíme, abychom nějaký bod odvezli. Jsme na vítězné vlně a rádi bychom vyždímali maximum," vyhlíží Michal Mašek příští zápas, ve kterém bude postrádat vyloučené. „Nějak to musíme slepit. Hrajeme už pětatřicátý zápas, musíme to uhrát na krev, chceme to zvládnout."

Zdeněk Hašek, trenér notně zklamaných Pražanů, se nechal slyšet, že z ukončení dvacet zápasů trvající série bez porážky hosté mohou vinit pouze sebe. „Hráči dobře věděli, o jakou válku na hřišti půjde. Ani dlouhá přesilovka nám nepomohla a byly z toho pouze nakopávané míče, prostě jsme to nezvládli. Domácí se představili jako tým válečníků. Neporazil nás fotbalovější tým, ale bojovnější."

TRENÉR JIREN CHVÁLIL CHRUDIM I ZÁPY
Dlouhou vítěznou šňůru přetrhly i Jirny. Na hřišti čtvrté Chrudimi se jejich katem stal Ondřej Kesner. Domácí záložník vstřelil oba góly. Hosté vyšli v letošním roce podruhé střelecky a bodově naprázdno. Nejblíže ke gólu byl v závěru jejich nejlepší střelec Melechovský, přímý kop ale poslal pouze do břevna.

Trenér Viktoriánů Václav Hradecký označil porážku za zaslouženou. „Soupeř je kvalitní, má mladý a běhavý mančaft," řekl po zápase, ve kterém jeho tým inkasoval poprvé po čtvrthodině a podruhé zkraje druhé části po nevydařené vlastní standardní situaci. „Pak už si domácí náskok suverénně hlídali."

Blížící se derby se Zápy, kde dříve působil, nechává trenéra Jiren v klidu. „Jsem dost starý na to, abych to bral s nadhledem. Zápy už jsou prakticky postupujícím týmem. Po zápase u nás to mohou potvrdit ještě doma," uvedl s očekáváním souboje dvou vyrovnaných mužstev a přáním atraktivního fotbalu před co možná nejpočetnější kulisou. „Když jsem je viděl proti Žižkovu, bylo cítit, že šli za vítězstvím. Byl to pro ně zápas roku. I v deseti strašně chtěli a zasloužili si to. Od Viktorky jsem očekával jiný výkon," složil Hradecký poklonu bývalému týmu.