Růžová polévka

Budeme potřebovat: 4 ks červené řepy, půlka velkého jablka nebo 1 malé, 200 ml smetany ke šlehání 33%, půl litru vývaru (v nouzi voda), 1 šalotka, 2 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek, pepř, citronová šťáva, zakysaná smetana (nahoru)

Postup: Nepředvařené bulvy červené řepy omyjte, zabalte do vrstvy pečicího papíru a alobalu a pečte v pekáči v troubě na 175° cca 1 hodinu. Poté vytáhněte z trouby a nechte ještě dojít. Po vychladnutí rozbalte a oloupejte. V hrnci na másle zpěňte šalotku, přidejte nakrájenou řepu na kostky, lehce osolte, krátce orestujte, přidejte polovinu jablka nakrájenou na kostky, podlijte vývarem (v nouzi vodou), jen tak aby ještě trčely nad hladinou kousky řepy.

Domácí nudličky do polévky
Chutné a rychlé. Domácí nudličky dají polévce nezaměnitelnou chuť

Přiveďte k varu, stáhněte teplotu na minimum a krátce provařte. Zkontrolujte, zda je řepa zcela měkká a odstavte. Pomocí mixéru vše rozmixujte, zjemněte smetanou dle konzistence, nemusíte využít celé balení. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a pár kapkami citronové šťávy. Při servírování můžete dozdobit zakysanou smetanou.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.