Tohle vyšívání zvládnou i vaše děti či vnuci, takže s nimi můžete strávit nejedno tvořivé odpoledne. Nepotřebujete složité techniky, začněte drobnostmi. Udělejte si radost třeba vyšívaným prostíráním. Když to zvládnete, můžete zkusit nějaký zajímavý motiv, kterým ozdobíte plátěnou tašku, džínovou bundu či kalhoty.

Vánoce
Ozdoby z modrotisku? Nevyhazujte staré látky, lze s nimi dělat vánoční zázraky

Mohou to být třeba okvětní lístky růží či jiných květin, které milujete. Tato výšivka je zajímavá tím, že se v ní střídají jemné odstíny barev, takže odraz předlohy je dokonalý, až plastický.

Budete potřebovat:

Jehly: velikost ouška podřiďte síle příze, špička by měla odpovídat hustotě vazbyPlátno na prostírání nebo plátěnou tašku, na kterou budete vyšívat
Vyšívací příze: tenké s matným vzhledem, v barvách fialové, žluté, zelené, oranžové, červené, růžové a jejich odstíny pro malbu
Vyšívací bubínek: lepší je mít tkaninu upevněnou v rámu, ale není to nutné

Techniky:

Smykovací steh na okraje
Stehy se umísťují vedle sebe, ale mezi nimi zůstávají mezery. Tento typ se používá (pro představu) také k obšívání dírek. Vpíchnete z líce do rubu, rubem vedete jehlu kolmo k místu vpichu. Vypíchnete do líce a špičkou obrácenou zpět provléknete smyčkou z bavlnky a utáhnete.

Pozor: Nit veďte pod jehlou zleva doprava a protáhněte. Stehy musí být pravidelné a těsně vedle sebe.

Zkuste i maxipletení:

Plný steh
Je výplňový. Tvoří jej jednoduché ploché stehy kladené rovnoběžně vedle sebe tak, aby vytvořily dojem celistvé plochy. Tento steh se využívá na vyplnění motivů různých tvarů a skvěle vyniká právě při malbě jehlou. Není obtížný, ale pro dosažení pěkného výsledku je dobré vypnout tkaninu do rámu. Stehy je potřeba klást těsně vedle sebe, aby podkladová tkanina nikde neprosvítala.

Malba jehlou
Technika je obměnou plné výšivky. K vyplnění předkreslených motivů kladete hustě vedle sebe krátké stehy s proměnlivou délkou, změnou barvy přízí docílíte plynulého přechodu tónů. Efekt „malby“ ještě zvýšíte, když vpíchnete další steh nikoli těsně k předchozímu, ale do jeho konce prošijete bavlnku.

Maxi pletení
Přehozy či teplé plédy. Podzimním hitem je maxi pletení, zkuste to i vy

Postup:

Najděte si motivy květin, mohou to být růže, tulipány, macešky, jiřiny… Překreslete je pastelkami podle předlohy na plátno a můžete začít. Stínujte jednotlivé květy různými odstíny vyšívací příze téže barvy. U prostírání je dobré začistit okraje plátna smykovacím stehem, třeba do obloučků. Přebytečnou tkaninu pak opatrně odstřihněte. Hotovou práci přežehlete po rubu na měkké podložce.

Autor: Františka Těšínská