Sedmapadesátiletý modelář vytvořil během čtyř let kolekci deseti papírových modelů historických motocyklů, které zhotovuje bez návodu, podle snímků na internetu, a to z běžné kladívkové čtvrtky. „Na internetu si najdu motorku vyfocenou z různých úhlů, vypočítám si rozměry jednotlivých dílů motorky a podle detailů si pak ty různé části překreslím a udělám si vlastní plán,“ prozradil Václav Dohnalík, jak při své tvorbě postupuje.

Roman Hanel s modelem John Deere
Výstava v Holešově: Modelář ukázal unikátní kopii pásového traktoru

Přesto jsou tyto modely při běžném srovnání na fotografiích k nerozeznání od snímků originálů motorek. Komisaři z pelhřimovské Agentury Dobrý den tak Václava Dohnalíka zaregistrovali spolu s jeho unikátními kousky do České databanky rekordů.

Pět set hodin čistého času

Vytvoření jednoho modelu v měřítku 1:6 a délce zhruba třiceti centimetrů zabere Václavu Dohnalíkovi, který se vyučil zámečníkem a teď se živí prací slévače, v průměru pět set hodin čistého času. „Je to dlouho, ale výsledek stojí za to,“ usmál se modelář, který přijel do Pelhřimova v úterý 10. března.

Při sestavování zmíněných motocyklů začíná Dohnalík motorem. „Až pak se pustím do kostry motorky. Jak se totiž nevydaří motor, tak už se nepodaří nic jiného. Motor je totiž základ a srdce motorky,“ řekl velký fanda do motorek.

Největší frajeřina je vyrobit lokomotivu, říká modelář.
Největší frajeřina? Postavit jezdící lokomotivu, míní modelář

Rekordman, který z papíru sestavoval i různá auta, domy či loďky, se dříve držel konkrétní předlohy. V roce 2015 se ale rozhodl, že si vyrobí motorky podle vlastního originálního postupu. „Peníze na normální velké motorky nebyly, tak jsem si je udělal z papíru,“ dodal modelář.

Václav Dohnalík má teď v plánu sestavit kolekci prototypů či zapomenutých exemplářů historických motocyklů.