Pod střechou a přece venku, všechny potřebné věci po ruce, jednoduchý provoz. Tímto zadáním se při stavbě své letní kuchyně řídil pan František. Měl výhodu, že se pohyboval po dokonale známém terénu, ať už jde o zahradu u chalupy, či přání a potřeby jeho stále se rozrůstající rodiny. „Děti mi říkají Bořek stavitel, protože tady pořád něco buduju a přestavuju,“ usmívá se.

Sametové máslové palačinky
Sametové máslové palačinky: snadný recept na oblíbenou pochoutku

Titulní strana magazínu HobbyTitulní strana magazínu HobbyZdroj: DeníkMísto, které na jeho pozemku díky krásným výhledům do okolní krajiny nejvíc láká k odpočinku a stolování, však není zrovna snadno dostupné. Nachází se totiž až na samém konci zahrady, na její vyvýšené špici. „Hned, jak jsme před lety chalupu koupili, postavil jsem tam lavičku. Časem přibyl stůl a venkovní ohniště,“ vypočítává František. Jenže každé opékání buřtíků nebo chuť si posedět při sklence vína vyžadovalo náročné přenášení surovin, nádobí, slunečníku nebo grilu. „O vybudování nějakého stabilního zázemí jsme začali se ženou uvažovat asi před pěti lety, když se narodila první vnoučata,“ říká.

Dlouho chyběl základní nápad. Tradiční podoby venkovních kuchyní z kamene nebo cihel, ukryté třeba pod pergolou, pro Františkovu „větrnou hůrku“ vhodné nebyly. Řešením, které nakonec zvolil, se stal maličký dřevěný zahradní domek, jehož dominantní část tvoří velká krytá terasa sloužící jako letní kuchyně a zároveň příjemné místo ke stolování i posezení.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků

Dále si přečtete třeba:

- Boj se škůdci aneb Proklínaní slimáci
- Výzva Deníku aneb Cesty do duší zahrady
- Automix aneb Očista plechového miláčka

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.