„Stačilo dát gól první a zápas by vypadal úplně jinak,“ zhodnotil čtvrtfinále Martin Chabada, šéf Neratovických Buldoků. Kdo se mu na turnaji líbil? V čem vidí hlavní problém? Nejen na to odpovídal bývalý dlouholetý útočník pražské Sparty v rozhovoru pro Mělnický deník.

Šampionát je z českého pohledu znovu neúspěšný. Jak byste celý turnaj zhodnotil?

Myslím, že reprezentace vůbec nesehrála špatný šampionát, kluci hráli na hranici svých možností. Rozhodl zápas, který vlastně dělí to, zda je turnaj úspěšný či nikoliv. Bohužel to nevyšlo.

V čem byl největší problém?

Asi ta střelecká nemohoucnost, protože šancí bylo dost. Mohli jsme dát gól my a zápas by byl úplně jiný. Rusové za stavu 2:0 hráli chytře a hráli to, co potřebovali. Soupeř dobře bránil, nikam se nehrnul. Někteří naši hráči se ale prezentovali velmi dobrými výkony.

Ilustrační foto
Kam za fotbalem: Hořín prověří Kostelec

Hodně překvapili třeba Radim Šimek a Radko Gudas…

Šimkovi turnaj sedl parádně, navíc má perfektní přístup. V Liberci se mu dařilo a přesun na mezinárodní scénu není vůbec jednoduchý. Spousta hráčů s tím má potíže, on to ale zvládl. Co se týče Radka Gudase, ten kluk má všechno. Je to obránce se vším všudy. Je tvrdý, dobře bruslí, střílí, má i výbornou rozehrávku. Osobně znám jeho tátu Lea a Radko hraje podobným stylem.

Dobře chytal i Pavel Francouz. Může nakouknout do NHL?

Francouz dlouhodobě patří k nejlepším brankářům v Evropě, chytá výborně. Podle mě na NHL má, ale záleží na něm. Pokud je v Rusku spokojený, zůstane. Pokud ne, pokusí se zabojovat o místo v Americe.

Už během turnaje se na některé hráče snášela kritika ze všech stran. Možná trochu zbytečně…

Naprosto zbytečně, protože hráči moc chtěli. Tomáš Plekanec odehrál v NHL přes deset sezon, to o něčem svědčí. David Pastrňák je naopak teprve na začátku. Ty debaty a diskuse byly opravdu nesmyslné.

Je to tím, že český národ je hokejový jen během světového šampionátu?

Teď to zase opadne, chybí nám takový ten patriotismus. Na Spartu se dřív chodilo kvůli jménům. Stejné to měl Zlín i Litvínov. Ti hráči pak odešli jinam a návštěvnost šla zase dolů. Problém je ale mnohem větší. A nejen u hokeje.

Souvisí s tím mládež?

Určitě. Ve Finsku a Švédsku se výrazně podporuje každý sport a bere se to vážně. Tady je to spíš takový bonus navíc, kultura je trochu odlišná. Místo toho, aby se do hokeje přitáhlo co nejvíce dětí, tak se selektují už v prvních letech. A to je špatně. S porovnáním s jinými státy máme třeba málo akademií. Od toho se pak odvíjí vše ostatní kolem sportu.

Pojďme k Neratovicím. Co se v klubu v současné době děje?

Play off nás silově vyčerpalo. Dalo klukům hodně zabrat, takže hráči měli přes měsíc volno. Byli pomlácení, unavení, pauzu neměli skoro tři roky. Teď začala suchá příprava a někdy v polovině června bychom chtěli jít na led.

Plánujete kádr posílit?

Nějaké nové hráče v hlavě mám, ale nechceme do mužstva nějak moc zasahovat. Pokud někoho přivedeme, budou to maximálně dva hráči, abychom vhodně doplnili kádr.

Jan Pechánek

Neratovice - Velvary
Neratovice chtějí do první pětky. Musí ale porazit Rakovník