POZEMNÍ HOKEJ

Tato hokejová kategorie je v ohledu popularity v některých státech světa nesrovnatelná s hokejem ledním. Přesto je na letních olympijských hrách už od roku 1908. Jde o obdobu známé kanadské hry, která se však koná na umělém povrchu, zpravidla travnatém. Jedná se o klasický staroanglický sport, do kterých se řadí třeba kriket či ragby.

Do osmdesátých let dvacátého století dominovaly světové scéně pozemního hokeje Indie a Pákistán, a to především díky technické vyspělosti hráčů. Od té doby se na špičku tlačí především týmy Nizozemska, Německa, Španělska, Nového Zélandu a Austrálie. Mezi silné evropské týmy patří také Anglie a Belgie. Ostatní evropské země včetně České republiky trpí výkonnostními výpadky a nepatří mezi světovou, mnohdy ani evropskou elitu. Na Mělnicku je tento sport provozován pouze rekreačně.

Olympik proti Chrudimi sahal po senzaci, nakonec smolně padl.
Jedna z klíčových bitev. K soutoku míří Oceláři

HOKEJBAL

Hokejbal je na tom v Česku oproti pozemnímu hokeji daleko lépe. Uprostřed Evropy se o něm ví, počet registrovaných hráčů už v Česku překročil hranici patnácti tisíc a v Praze dokonce sídlí Mezinárodní hokejbalová federace.

Jde o jeden z nejpříbuznějších sportů hokeji lednímu a hlavní rozdíl je v tom, že se hraje na asfaltovém či betonovém hřišti, kde se místo puku používá plastový oranžový míček. Češi jsou pravidelnými držiteli medailí ze světových šampionátů.

Hokejbal také není cizí ani lidem na Mělnicku, v Kralupech se například už tradičně několik týmů účastní takzvané Kralupské amatérské ligy, do které patří třeba Veltrusy či Odolena Voda.

„Jde o sport, který v poslední době udělal obrovský skok dopředu. Je vážným konkurentem lednímu hokeji. Za prvé je snazší, protože nebruslíte a za druhé je to takový polštář pro lední hokejisty, kteří se v určitém věku rozhodnou, že nechtějí být profesionály,“ popisuje hokejbal Josef Zajíc, trenér ledního hokeje.

BANDY HOKEJ

Pokud nepatříte vyloženě mezi odborníky na sport, s názvem bandy jste se zřejmě nikdy nesetkali. Přitom jde o hru, která je téměř totožná s hokejem ledním a vlastně jedinou zásadní změnou je to, že se hraje místo puku s bandyovým míčkem. Na ledě je při hře jedenáct hráčů z každého týmu a plocha má velikost fotbalového hřiště. Počátky bandy hokeje jsou datovány k roku 1875.

Deník nám fandí
Máte týmovou fotku? Otiskneme ji v Mělnickém deníku!

INLINE HOKEJ

Jednoduše řečeno – hokej na kolečkových bruslích. Lední hokejové kluby inline často na přelomu tisíciletí používaly jako nejlepší přípravu na suchu pro hráče v mládežnických týmech. Má výhodu v tom, že je méně kontaktní, ve světě se o něj starají hned dvě federace – FIRS a IIHF.

PODVODNÍ HOKEJ

Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako absolutní nesmysl, v organizovaném sportu skutečně existuje hokej pod vodou. Jde o naprosto nekontaktní aktivitu, při které je hráč vybaven nejzákladnější potápěčskou výstrojí – ploutvemi, maskou a dýchací trubicí, dále hokejkou a rukavicí. Hraje se s olověným pukem, který váží až 1,5 kilogramu a touš je potažen pryží, aby lépe klouzal po dně. Hrací doba je 2 x 15 minut s tříminutovou přestávkou. 

Do Česká se „Octopush“ dostal až po Sametové revoluci a reprezentují ho kluby z Plzně a Českých Budějovic.

SLEDGE HOKEJ

Forma ledního hokeje, která je v Česku moc dobře známá a ke které se dostanete jen v případě velkého neštěstí. Sledge hokej je totiž určen pro hendikepované hráče a postižení musí být klasifikováno odbornou osobou.

Hráči jsou upnutí do speciálních ocelových saní se dvěma noži a plastovým sedákem a pohybují se pomocí dvou krátkých hokejek, které mají na jednom konci ocelové hroty a na druhém čepel, díky které se ovládá puk.

Mšeno proti Borku zachraňoval Guttenberg.
Poslední čtyřka na scénu. Přebor zakončí dohrávky