Zámořská NHL začne v Praze podruhé za sebou. Letos v říjnu se v O2 areně představily Philadelphia a Chicago. Boston i Nashville sehrají před vstupem do dalšího ročníku v Evropě také přípravné zápasy. Bruins se v německém Mannheimu střetnou s místním týmem Adler, Predators čeká duel ve Švýcarsku proti SC Bern.

„Byl jsem nadšený, když jsem se dozvěděl, že si s Bostonem zahraju příští rok v Praze,“ řekl pro klubový web Pastrňák, který v dosavadních 15 utkáních této sezony nasbíral 30 bodů za 15 branek a stejný počet asistencí.

Boston se do Prahy vrátí po devíti letech. Tehdy se v O2 areně dvakrát utkal s Phoenixem (dnešní Arizonou) Coyotes. Ve 14 letech byl u toho Pastrňák jako divák. „Pamatuju si, jak jsem jako dítě jel do O2 areny, abych ten zápas viděl. Nikdy nezapomenu na vášnivé fanoušky a atmosféru. Nemůžu se dočkat, až ucítím podobnou energii v Praze a Mannheimu,“ uvedl třiadvacetiletý havířovský rodák.

David Pastrňák v utkání proti New Yorku Rangers.
Pastrňák řádil v New Yorku. Byl u pěti gólů a vládne produktivitě NHL

Už tehdy sledoval na ledě v bostonském dresu Krejčího. „V roce 2010 jsme načali ročník přípravným utkáním v Severním Irsku a poté jsme hráli v Praze. Byla to velmi výjimečná zkušenost, o kterou jsem se podělil se svou rodinou, přáteli a spoluhráči. Byl to začátek sezony, kterou si navždy budu pamatovat,“ prohlásil Krejčí, který tím narážel na fakt, že Boston v onom ročníku dokráčel po 39 letech ke Stanley Cupu.

„Když jsem vyrůstal, byl můj sen hrát NHL, takže další návrat domů pro mě osobně znamená hodně. Je skvělé, že se liga neustále rozrůstá a přináší hokej do zemí po celém světě,“ konstatoval třiatřicetiletý rodák ze Šternberku.

V Praze by se mohli představit také brankář Daniel Vladař, obránce Jakub Zbořil a útočník Jakub Lauko, kteří hrají na farmě Bostonu v AHL. Zatímco Zbořil si NHL premiérově vyzkoušel v minulé sezoně ve dvou duelech základní části, Vladař s Laukem na svůj debut v soutěži čekají.

Pražská O2 aréna hostila 4. října utkání NHL mezi Philadelphií Flyers a Chicagem Blackhawks
Ticho, pak prořídlé tribuny aneb Když NHL zavítala do Česka

Boston s Nashvillem obstarají v následujícím ročníku už šestý soutěžní zápas NHL v Praze. První dva se uskutečnily v říjnu 2008 mezi New York Rangers a Tampou Bay Lightning.

Vůbec poprvé zavítal do Prahy některý z týmů NHL v září 1989, kdy čerství vítězové Stanleyova poháru Calgary Flames v sestavě s Jiřím Hrdinou dvakrát vyzvali v přípravě československou reprezentaci. Exhibiční utkání sehráli v České republice i hokejisté Bostonu v roce 2010 proti Liberci a New York Rangers o rok později proti Spartě.

Kromě české metropole se NHL vrátí na podzim i do Helsinek, kde se dvakrát utkají Colorado Avalanche a Columbus Blue Jackets. Do Finska soutěž zamíří po dvou letech.

Jakub Voráček v utkání mezi Philadelphií Flyers a Chicagem Blackhawks v pražské O2 aréně
Utkání NHL v Praze: Diváci si zápas museli užít, věří hvězdný Voráček