První zmínku o hokeji v Kralupech lze nalézt v roce 1923. Tento populární sport si v Čechách nejprve začínal vydobývat cestu na vrchol a pomohlo mu k tomu i město na Vltavě. Bruslilo se tam, kde to příroda umožnila. Na rybnících, jezerech, na upravených tenisových kurtech. Za vznikem tehdy stáli místní tenisté z LTC, pro které byl lední hokej parádní přípravou. Výraznou osobou byl při zakládání hokejového spolku Ing. Bohumil Hrubý.

Soupeři Kralup byli zprvu z nedalekého okolí, nejdále z Prahy. V roce 1939 byl oddíl pod názvem Sokol Kralupy nucen aktivitu kvůli válce omezit a do popředí se začal dostávat klub Čechie Kralupy. Ten si v meziválečném období vybojoval postup do I. třídy. 

Celkově se hokej po Kralupech rozšiřoval nevídaným způsobem, čemuž výrazně pomohlo mrazivé zimní počasí. Kluby vznikaly ve Velvarech, Nelahozevsi či Mlčechvostech, nakonec jich bylo po Mělnicku přes deset. Tato mužstva pravidelně hrála na mistrovství Kralupska.

Ilustrační foto
Příroda bojuje proti přemnožení divočáků morem

Po válce přistoupila Čechie se Sokolem ke vzájemné spolupráci, kluby se de facto spojily v jeden. V sezoně 1946/1947 tým sehrál pod trenérem Otakarem Ševčíkem na dvaatřicet zápasů. Mezi opory poválečné éry patřili Křivánek, Hlaváček, Dort a Gierich. Klub následně hrál okresní přebor a například Karlín odjel s debaklem 22:3. 

S novým názvem Lokomotiva Kralupy si místní hokej vybojoval v roce 1953 postup do krajského přeboru, ve kterém úspěšně setrval dvě sezony. Kvůli reorganizaci soutěží byla ale Lokomotiva následně poslána zpět do okresu. Pod dalším novým jménem Kaučuk Kralupy družstvo opanovalo pozici okresního přeborníka a opět postoupilo do I. A třídy.

UMĚLÁ PLOCHA A VÝMĚNA GENERACÍ


Rok 1970 je pro hokej v Kralupech výrazným milníkem – byl otevřen zimní stadion s umělou plochou. Od této doby se navíc začalo systematicky pracovat s mládeží a celý oddíl začal působit na poloprofesionální bázi. To se brzy projevilo i na výsledcích hlavního mužstva, které postoupilo do II. hokejové ligy. Tam hrálo dva ročníky, poté Kaučuk sestoupil do nově vzniklého krajského přeboru. Nastala obměna kádru – prostor dostali například odchovanci Merfait, Myšík, Židoň či Hokeš.

V kraji hokejisté Kaučuku vydrželi až do sezony 1994/1995, poté si znovu vyzkoušeli II. ligu. Tam se týmu nejprve dařilo. Postupně ale přišly výkyvy, které vedly až k odvolání kouče Chládka. Toho nahradil trenér Pecka a klub následně patřil k nejlepším v soutěži. Dokonce bojoval o I. ligu, do které nakonec na úkor Hodonína postoupil a obsadil v ní pěkné sedmé místo.

BARÁŽ O EXTRALIGU


Rok na to Kaučuk sehrál nejlepší sezonu ve své historii. V I. lize skončil po základní části na druhém místě (pět bodů za Karlovými Vary) a přes play off mířil do baráže o extraligu. Bohužel v ní ale Kralupy neuspěly, Jihlava s Opavou extraligovou příslušnost uhájily.

Na přelomu tisíciletí klub prodal licenci na I. ligu Mělníku a ani ve druhé lize Kaučuk nepůsobil dlouho. Následně se v Kralupech začaly hrát krajské soutěže, ve kterých klub působí dodnes. 

Hokej v Kralupech je v poslední době na vzestupu. Má osm mládežnických kategorií, nedávno vedení HK představilo Josefa Zajíce, dlouholetého bývalého kapitána Kladna. Zajíc nyní působí v Kralupech jako sportovní manažer a trenér hlavního týmu. 

Ilustrační foto
Kde a za kolik zaparkujete ve středočeských městech

Zanedlouho se začne psát nová kapitola místního hokeje. Doufejme, že bude úspěšná. Minimálně tak, jako kariéra Martina Procházky – nejslavnějšího odchovance hokeje v Kralupech. Hodně štěstí!