S ledním hokejem má ringet leccos společného, v mnoha věcech se však výrazně liší. Stejné je hřiště, branky, hráčská a brankářská výstroj a počet hráčů na hřišti. Místo puku se ale hraje s gumovým kroužkem o průměru 16,5 centimetrů – jde o podobiznu kroužku na posilování prstů, jenom větší. Hole jsou podobné hokejovým, jen s tím zásadním rozdílem, že jsou rovné a chybí jim čepel.

„Vzhledem k pravidlům máte při ringetu velký přehled. Jde skutečně o takový jednodušší hokej. Neustále musíte bruslit a to mě osobně baví nejvíce,“ přibližuje sportovního nováčka hráčka z Nebužel Barbora Šebíková.

Během ringetu platí úplný zákaz hry tělem. Další vlastností je fakt, že se přes obě modré čáry kroužek nesmí převézt, ale musí se nahrát. Ve zmenšených obranných i útočných pásmech mohou být nejvýše tři hráči z každého mužstva. Celá hra je tedy hlavně o bruslení, pohybu a stanovené taktice. 

Vladimír Růžička, trenér Chomutova
Neporazíme ani Mělník! Výrok známého kouče berou na soutoku s úsměvem

ČEŠKY STOUPAJÍ VZHŮRU

V Kanadě je zhruba padesát tisíc registrovaných hráček, ringet je totiž výhradně dámským sportem. Nejvyšší soutěž (National Ringette League) hraje šestnáct týmů a na mezinárodní úrovni kralují podle očekávání Kanada a Finsko. Na ty se však pomalu dotahují týmy USA a Švédska, kterým začíná zdatně sekundovat také Česká republika. V dalších hokejových zemích světa je ringet zatím stále ještě takzvaně v plenkách.

Současný systém mistrovství světa se dá přirovnat k světovému šampionátu v ledním hokeji ve čtyřicátých letech a v letošním ročníku česká reprezentace získala bronzové medaile. Sportovní příznivce z Mělnicka může potěšit fakt, že jedním z tahounů českého týmu byla právě Barbora Šebíková. 

Oktavánka mělnického Gymnázia Jana Palacha si kromě již zmíněné medaile přivezla i cennou individuální trofej. Po závěrečném zápase turnaje proti USA ji ředitelka komunikace Mezinárodní ringetové federace (IRF) Saara Lahti předala cenu pro nejužitečnější hráčku utkání. 

„V Česku jsou momentálně dva ringetové týmy – jeden je z Prahy a druhý z Roudnice. Rozdíl oproti Kanadě a Finsku je samozřejmě obrovský, hlavně chybí hráčky. V následujících pěti letech bychom ale měli náskok pomalu stahovat, ringet jde v Čechách nahoru,“ dodává na závěr slibně Barbora Šebíková. 

Zajímavosti:
- Pravidla ringet hokeje vymysleli v Sudbury (Kanada) roku 1963 Sam Jacks a Mirl McCarthy, 
- z basketbalu si ringet vzal zákaz hraní tělem a nutnost ukončit akci do půl minuty střelbou. Protože se kroužek kontroluje lépe než puk, je hra rychlejší a techničtější než lední hokej, 
- brankář má jako jediný hůl s čepelí.

Hokejbalový turnaj Mělnický pohár
Nejen na ledě. Hokej se hraje i pod vodou