Psala se padesátá léta a v Neratovicích si kromě tradičního fotbalu začal získávat pozornost další sport – lední hokej. Je trochu paradox, že právě díky fotbalistům. Ti totiž společně s funkcionáři a největšími příznivci kopané začali provozovat klub ledního hokeje.

BOJ O LED A PRESTIŽ
Ve špatných klimatických podmínkách, se kterými hokej nejen v Neratovicích bojoval, se klub o pět let později přihlásil do okresního přeboru. Pod názvem Jiskra Neratovice ale do soutěže nakonec právě kvůli nedostatku ledu nevstoupil. A tak si na svojí první účast v mistrovských soutěžích Jiskra musela počkat do dalších let.

Archiv místního hokeje bohužel v prvním období své činnosti nezahrnuje záznamy jakýchkoliv úspěchů. Za ten úplně první lze tedy počítat postup do krajské I. B třídy z roku 1969. Účast v této soutěži Jiskra vyšperkovala parádním třetím místem.

Tatran Rakovník prohrál s Neratovicemi 0:1.
Pár dní volno a jedou znovu. Neratovice časem neplýtvají

To už také v Neratovicích fungovala žákovská a dorostenecká mužstva. Přesto klub přežíval jen díky několika obětavým jedincům v čele s Jaroslavem Rybákem. Mimo něj v klubu ještě působili například Miroslav Košler, Luboš Dokoupil, Bedřich Faltýnek či Miroslav Doležal.

ZLATÁ ÉRA
Zmíněný postup do krajské soutěže odstartoval v Neratovicích řadu hokejových radostí. Pod tradičnějším názvem Spolana Neratovice tým v roce 1972 postoupil do I. A třídy a za dva roky se stal krajským přeborníkem. To místnímu hokeji bylo málo – přes úspěšnou kvalifikaci proti Tesle Žižkov Spolana zamířila do divize. Historický úspěch už pamatovala i nová umělá plocha, která fungovala pět měsíců v roce.

Po dvouletém účinkování ve společnosti divizních oddílů byl klub v rámci reorganizace zařazen do II. Národní hokejové ligy. Pod kapitánem Eduardem Vejvodou a přísným koučem Hláskem následně slavil postup mezi českou elitu! Tam Spolana vydržela jen jeden ročník, na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let mančaft sestoupil zpět do krajské soutěže. To přineslo odchod několika klíčových opor, výbor sháněl nové hráče.

PÁD A ZÁNIK
Zákonitě přišla doba slabších výsledků, které držely nad vodou jen mládežnické kategorie. Aktivita klubu ale pokračovala dál a Spolana v té době sehrála i dva přátelské mezinárodní zápasy. V Mělníku se střetla s německým Regensburgem, v Hradci Králové se švédským HC Vänersborg. Tým od Labe s oběma celky prohrál.

V následujících letech Neratovice hrály krajské i okresní soutěže, výraznějšího úspěchu na seniorské úrovni klub dosáhl až v roce 1995. Kralupský Kaučuk mířil do I. ligy a nabídl svojí pozici ve II. lize právě nedalekým Neratovicím. Trenéři Zděnek Chládek a Jaroslav Veselý měli za úkol jedno – dát dohromady konkurenceschopnou partu. Povedlo se, Spolana překvapila a několik let tuto kvalitní soutěž pravidelně hrála, jednou skončila i pátá.

V olympijském roce 1998 byl ale klub mezi nejhoršími a druholigovou licenci prodal. Čtyři sezony družstvo působilo znovu v krajských soutěžích a v roce 2004 přišla rána v podobě rozpadu hlavního týmu. Hokej se z Neratovic vytratil, po dlouhé řadě soudních procesů díky finančním potížím byl HC definitivně zrušen.

Futsalisté Olympiku Mělník zdolali Liberec a vedou tabulku druhé ligy Západ o osm bodů.
Olympik začne v Jeseníku, s Chrudimí už v pátém kole

BULDOCI DO TOHO!
Znovuzrození hokeje ve městě na Mělnicku trvalo několik let. Stalo se skutečnosti v roce 2013, tradice se obnovila především díky Martinu Chabadovi. Bývalý dlouholetý hokejista pražské Sparty nechal společně s dalšími nadšenci založit klub Buldoci Neratovice. Ten se zaměřuje především na práci s mládeží, nyní má šest kategorií.

O rok později Buldoci nastupovali znovu i na seniorské úrovni – opět v kraji. Nevídaná divácká podpora a nadšení samotných hráčů přineslo po dlouhé době další parádní úspěch. Neratovický hokej si v poslední sezoně vybojoval pod vedením kouče Chabady postup do krajské ligy. Tam zanedlouho klub začne psát další významnou kapitolu své existence. Snad bude minimálně tak pestrá a zajímavá jako doposud.