V rámci velkého letního projektu Deníku Jak milují Češi odpovědělo téměř devět tisíc čtenářů i na otázku, jak a jestli se při sexu chrání před pohlavními chorobami nebo neplánovaným těhotenstvím.

Pětadvacet procent z odpovídajících preferuje kondom, stejně tak dalších 25 procent hormonální antikoncepci. Žádnou z forem antikoncepce nevyužívá 24 procent čtenářů. Menší skupina se potom oddává přerušované souloži a jen sedm procent využívá jiný druh antikoncepce například nitroděložní tělíska.

Tinder. Ilustrační snímek
Revoluce v online seznamování. Aplikace Tinder a Grindr využívají miliony lidí

O tématu sexuální ochrany se v minulosti tolik nemluvilo, dnes už je vše jinak a dozvídají se o něm už i děti ve škole. S prvními informacemi se žáci seznamují na prvním stupni základní školy, více jich získávají od šesté třídy a hlavní příděl pak dostávají v osmém a devátém ročníku.

„Je běžné, že učitel v hodině tuto látku představí ve výkladu, který kombinuje s nějakou hrou, například na sebepoznání, nebo vizuální prezentací. Vždy je to spojeno s diskusí, neboť tato látka je pro žáky přitažlivá. Záleží na každém vyučujícím, jak to pojme. Dalším způsobem, jak se mohou žáci dovědět o těchto tématech, je pořádání besed a výukových programů, které jsou vždy zpříjemněním výuky,“ řekl učitel Martin Hadrava z telčské základní školy.

Písemný souhlas k sexu - Ilustrační foto
Písemný souhlas před sexem? U nás není potřeba. Zatím

Z jeho zkušeností vyplývá, že žáci jsou často o všem dobře poučeni a jejich rodiče bývají k otázkám sexu a sexuální výchovy otevřenější a přístupnější než předchozí generace. „Zaznamenal jsem, že jsou i benevolentnější k návštěvám různých diskoték a hudebních klubů, kam chodí jejich ratolesti a kde se dá předpokládat určité rizikové chování,“ doplnil Hadrava.

Případ těhotné školačky

Přestože jsou děti obecně často velmi dobře informované od učitelů, rodičů, kamarádů nebo třeba ze sociálních sítí, případně z odborných knih a literatury, i na malém městě se už setkali s případem, kdy otěhotněla žačka základní školy.

Dítě. Ilustrační snímek
Kdy mít první dítě? Ideálně ještě před třicítkou

„Letos poprvé jsme měli dívku v deváté třídě, která otěhotněla. K nám na školu nastoupila až do devátého ročníku a je ze sociálně slabší rodiny. Vše se řešilo s rodinou a sociálním odborem. V době otěhotnění jí už patnáct let bylo,“ popsal svoji zkušenost učitel.