Šedesát procent respondentů ankety Jak milují Češi získalo první sexuální zkušenosti v méně než 18 letech, čtvrtina z nich měla sex až po 19. narozeninách. V průměru 6 procent mužů a žen zkusilo sex ještě předtím, než měli občanský průkaz. V takovém případě se pohybovali pod legální hranicí, pokud by byl jeden z partnerů starší, hrozilo by mu trestní stíhání. Paragraf 187 trestního zákoníku (zák. č. 40/2009 Sb.) totiž říká, že „kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.“

Děti ve škole. Ilustrační snímek
Povinná sexuální výchova? Jen ať ji učí, přejí si rodiče

Podle sexuoložky Laury Janáčkové je výsledek ankety alarmující. „Na základě celé řady psychologických, zdravotních, sociálních a dalších kritérií není v našich podmínkách obecný prostor a zájem společnosti, aby se významně snižoval průměrný věk pohlavního styku u chlapců i dívek.“

InfografikaZdroj: DeníkPrvní styk před 15. rokem, tedy pod legální věkovou hranicí, má podle Janáčkové navíc mnohdy možná zdravotní rizika ve smyslu přenosu pohlavních chorob a nechtěného těhotenství při nechráněném styku. „Můžeme jen spekulovat, jestli je toto číslo dáno jednodušším přístupem mladistvých k pornografii prostřednictvím internetu, médií a následná snaha si sex vyzkoušet prakticky, či nedostatečnou sexuální osvětou ve školách i rodinách,“ říká Laura Janáčková.

Mnohem větší nebezpečí

Podobnou důležitost připisuje sexuální výchově i Jana K. z Liberce, která učí na základní škole. „Dnešní děti mají přístup k mnohem více informacím na internetu, ale zároveň tam na ně číhá mnohem větší nebezpečí. Paradoxem je, že když ve škole probíráme témata spojená se sexem, většina z nich je nesmělá a nechtějí se o tom bavit. Přitom ale nemají problém si mezi sebou posílat fotografie, na kterých jsou třeba nazí,“ popisuje svou zkušenost učitelka Jana.

Ilustrační snímek
Rodiče, spolužáci nebo třeba internet. Kde jste se poprvé dozvěděli o sexu?

Potřebu brzkého vzdělávání dospívajících v oblasti sexu potvrzují i další data z ankety Jak milují Češi. Podle 78 procent lidí by se měla ve škole povinně vyučovat sexuální výchova. Od roku 2010 existuje příručka pro učitele, která by jim s výukou sexuální výchovy měla pomoci. Vydalo ji ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. „Sexuální výchova je určena pro současný i budoucí život žáků, jejíž cílem by měl být spokojený život zejména v oblasti partnerské, manželské i rodičovské a měl by fungovat v souladu s principy a normami společnosti,“ píše se v doporučení k výuce sexuální výchovy.