Kateřina Konečná: třicátnice, která v socialismu prožila jen pár let v dětství v rodině komunistického funkcionáře v Novém Jičíně. Jedna z nejvýraznějších tváří polistopadové komunistické strany. Opakovaně si ji výrazná skupina spoluobčanů vybrala, aby je zastupovala nejprve v českém parlamentu, později i v evropském. Zde formuluje a pronáší ostré názory proti kapitalismu, i proti mnohým aspektům polistopadového dění.

17. listopad 1989. Shromáždění studenti a kordon policie na Národní třídě v Praze.
Vekslák jako západní turista? Mladí se v minulosti vyznají

Jejím protipólem je Jan Hrušínský, který v komunistickém režimu strávil polovinu svého života. Žije v Praze a nemá pro tuto historii dobré slovo. Po listopadu se věnoval hraní, aby pak později založil své Divadlo Na Jezerce. Je známý svou schopností velmi kriticky a jasně hodnotit dění kolem sebe, ať už minulé či současné. Reprezentuje tak silný názorový proud české společností.

Oba dva souhlasili, že odpoví na pár otázek, které Deník položil svým čtenářům v unikátní anketě Jak Češi vidí listopad? Zapojilo se do ní více než devět tisíc respondentů.

Sametová revoluce. Až 800 tisíc lidí se sešlo v sobotu 25. listopadu 1989 na Letenské pláni, aby vyjádřilo v tento klíčový moment podporu Občanskému fóru.
Jak vidí Češi listopad 1989? Skoro 9,5 tisíce čtenářů řeklo svůj názor

Chtěli by se Kateřina Konečná či Jan Hrušínský vrátit do dob československého socialismu a pokládají současnou Českou republiku za demokratickou zemi? A kdy si koupili první džíny? Podívejte se na unikátní rozhovor.