Začínali se prát doma na koberci, na zahradě nebo při tělocviku ve škole. Dnes se borci z občanského sdružení VcV Originál Wrestling mohou pochlubit vlastním ringem. A hlavně tím, že to jako jediní v republice dotáhli z klukovských soubojů až k veřejným vystoupením.

„Je to asi dvanáct let. Seděl jsem takhle jednou doma, nudil jsem se, tak jsem si pustil televizi. Přepínal jsem programy a narazil na americký pořad o wrestlingu. Tehdy jsem si ještě myslel, že jsou to opravdové souboje," vzpomíná na začátky s oblíbeným americkým sportem jednatel sdružení Jakub Pešek, kterého fandové českého wrestlingu znají pod přezdívkou Král slova Kuba.

Druhý den po prvním seznámení s wrestlingem se o něm bavil se spolužáky ve škole. Netrvalo dlouho a mydlili se o přestávkách i o hodinách tělesné výchovy. Jakub Pešek měl štěstí, že se ve wrestlingu shlédl i jeho bratranec Rudolf Kolínský alias R. J. Kolda. „O wrestlingu jsme pak sháněli všechno možné na internetu, do šanonů jsme si dávali obrázky, kterých máme asi sto tisíc. Prostě jsme se zajímali o to, jak to vlastně chodí," připomíná Král slova Kuba.
Měli sen. Chtěli dělat wrestling, ukázat se jednou v ringu lidem. A to se jim nakonec také podařilo. „Přibrali jsme další kamarády. Zkoušeli jsme to na zahradě, mlátili jsme se vším možným, zápasy jsme natáčeli a dávali na internet. Spousta lidí nám pak psala, že jsme šašci," doplňuje jednatel sdružení.
Najednou ale přišel zlom. Před dvěma lety se setkali s pořadatelem hudebního festivalu Rock kodiaka, a ten chtěl jejich vystoupení zařadit hned na další ročník do programu. „Celý rok jsme vždycky po práci nebo škole intenzivně trénovali. Složili jsme si vlastní písničku, natiskli vizitky a hlavně jsme si postavili svůj vlastní ring. Do té doby jsme trénovali na žíněnkách na sále v Ovčárech," líčí Král slova Kuba.

Nadšenci do wrestlingu své tréninky dál natáčeli a nahrávali na web. „Ti, co wrestling trochu znali, nás kritizovali. Pak jsme ale nahráli scénku, že končíme, že to balíme. A na konci klipu jsme odkryli nový ring. Pak už všichni viděli, že to myslíme vážně."

Vloni v červnu partu borců čekalo první vystoupení. Návštěvníci festivalu ve Sluhách jejich pečlivě připravenou show odměnili bouřlivým potleskem.
Od té doby jejich wrestlingové zápasy viděly stovky lidí na dalších devíti akcích. Se svým ringem se hoši vypravili například do Hořína, Líbeznic, Provodína nebo Žandova. „Zápas v Žandově považuji za nejlepší. Dostali jsme tam od sponzora pro zápas rakev. A kdo v ní skončil, ten prohrál," vysvětluje Jakub Pešek.

Parta, v níž vedle Krále slova Kuby a R. J. Koldy jsou také Agresor Primy, Kraťas, SkullEvil, Démon Jirka, Pan H a Škorpion, se při zápasech řeže opravdu vším možný. Samozřejmě jen na oko, pro pobavení ostatních. „V Americe tím žijí, kolem wrestlingu se točí velké peníze. My to ale děláme hlavně pro zábavu. Nechceme, aby se v ulicích šířilo násilí, je lepší si zajít do ringu a tam se vyblbnout," povídá Král slova Kuba a dodává, že při soubojích nechybí například těžké palice, tabule plechu nebo třeba desky sádrokartonu, jimiž se zbojníci prohazují.

Při vystoupeních se snaží každý ukázat, co umí. Většinou na programu v rámci jedné akce mají dva souboje. Když ale na dvě vystoupení nemají prostor, mlátí do sebe ve skupinových řežích. „Je to vyřazovací zápas. Začnou dva, a pak k nim volám další," popisuje Jakub Pešek, který většinou zastává funkci rozhodčího. „Na posledním zápase si lidé vyřvali přídavek, takže vítěz zmlátil i mě. To se jim líbí, když někdo zrube rozhodčího."

Bitkaři z Mělníka, Všetat, Prahy a Kostelce nad Labem vystupují hlavně na hudebních festivalech, motorkářských akcích, ale také na akcích pro děti a zdravotně postižené. „Pro děti scénář trochu upravíme, aby se pořádně zasmáli. Jeden borec mi při zápase třeba stáhnul kalhoty a pod nimi jsem měl trenky se srdíčkem, nebo mě postříkal šlehačkou a pak mě v ní vyválel," dodává.

Cílem členů sdružení VcV Originál Wrestling totiž je udělat dobrou show a pobavit lidi…