„Rabasova galerie Rakovník zve na výstavu tří obrazových cyklů pod souhrnným názvem Holky – Akty, Prsa, Bruslařky,“ upozorňuje Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály na expozici v Nové síni pod Vysokou bránou, přístupnou od čtvrteční vernisáže až do sklonku ledna. K vidění je skutečně to, co název slibuje: nahá těla. Je zde přitom důležitý příběh – a není si třeba hrát na dokonalost postav modelek. V konceptu Martina Velíška krásu generuje i nedokonalost (kdy je zřejmé, že jde o reálné postavy a nikoli nedosažitelný ideál).

Další tipy už jsou ryze sváteční. V sobotu Muzeum Českého krasu v Berouně naváže na středeční program a opět po celý den nabídne tvořivou dílnu věnovanou výrobě vizovického pečiva. Pro velký zájem je třeba mít místa předem zamluvená.

Posezení u kamen chystá na sobotu Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Od 15 hodin je plánován tradiční předvánoční koncert souboru středověké hudby Gutta z Plzně doplněný i malým předvánočním trhem.

Rovněž v sobotu, a to hned dvakrát, nabídne slavnostní atmosféru Rytířský sál Císařského paláce na Karlštejně. Od 17 a 19 hodin tam zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání smíšeného sboru Slavoš z Berouna. Vstupné na koncertní provedení mše je 190 Kč, snížené 130 Kč.

Jen za dvacku mohou návštěvníci zavítat do Prokopské štoly dolu Anna Hornického muzea v Příbrami, kde nechybí ani jízda důlním vláčkem. Program přibližující, jak se pod zemí kutalo i na Štědrý den, je po oba víkendové dny určen široké veřejnosti; ostatní termíny patří návštěvám škol. Muzeum slibuje nejen překvapení u hornického vánočního stromečku, ale na sobotu také chystá adventní trhy nabízející práce žáků ZŠ Březové Hory – se vstupem do areálu za korunu.

Ilustrační foto
Silnice má rychle zlepšit čtyřmiliardový úvěr
Setkání se starosty Středočeského kraje.
Za středočeskými starosty má přijet polovina vlády