Od pátku 7. června do neděle 9. června se představily skvělé folklórní soubory ze západních a jižních Čech, Horácka, Valašska a jižní Moravy.

Hlavním festivalovým dnem byla sobota, kterou obohatil bujarý krojovaný průvod městem, jenž představoval přehlídku krásných barevných krojů. Průvod vycházel od Masarykova kulturního domu a končil na nádvoří mělnického zámku a po celou dobu jej sledovaly či doprovázely desítky diváků. Pestrobarevný průvod obohatily tance a zpěv všech souborů po celou cestu. Do zpěvu se posléze zapojili i přihlížející diváci. Na nádvoří zámku na připraveném pódiu předvedl každý z nich svoje umění krátkým vystoupením.

Krásné barevné kroje, zpěv, hudbu i tanec předvedl Horácký folklórní soubor Bajdyš, Dětský folklórní soubor Dyleňáček, Jarošáček a Jarošovci z Mělníka, Soubor valašských písní a tanců Jasénka, Folklórní soubor Lučinka, Jihočeský soubor písní a tanců Jasénka a další.

Festival tradičně doprovázel Svatoantonínský jarmark. Odpoledne nechybělo divadlo pro děti v zámecké zahradě a hlavní festivalový pořad začal na nádvoří zámku současně s degustací vinných sektů a růžových vín v rámci akce Den v růžovém. Festivalovou sobotu zakončila taneční zábava s výukou tanců na nádvoří zámku. Tato krásná tradice přinesla spoustu zážitků malým i velkým.

Slavnosti Dny Kralup 2019.
Kralupské slavnostní defilé trvalo až do konce víkendu
Pyrotechnici jeli likvidovat herní schránku v podobě bomby
Pyrotechnici jeli likvidovat herní schránku v podobě bomby
Krchlebská věž 2019.
Při výstupu hasičů na věž sfoukl pokus o rekord silný vítr

Marta Dušková