V pátek se ale stánkaři dočkali menší účasti. „Asi je to tím, že kromě prohibice je ještě vinobraní v Litoměřicích," svěřil se jeden z nich.

A o prohibici mluvili někteří i v podvečer. Z davu se ozývalo přání, které je ale nesplnitelné. „Dal bych si panáka," svěřoval se mladý muž své přítelkyni. Jenže letošní vinobraní bylo opravdu jen o víně, burčáku a pivu.

Dokonce ani pití, které prohibice nezakazuje, ale má více procent než víno, nebylo často k vidění.

V sobotu se návštěvnost zvýšila. Mohlo za to nejen dobré počasí, ale také to, že lidé měli volno. „Byl jsem včera dlouho v práci a tak jsem raději došel až dnes. Můžu si to pořádně užít," vysvětloval jeden z návštěvníků Marek Šťastný.

K večeru se začalo mělnické náměstí Míru plnit lidmi. Většina se totiž přišla podívat na koncert kapely Chinaski. „Já jsem vedoucí, já jsem king…!" zpívali lidé společně s kapelou.

Velkou škodou koncertu byla ukradená kytara. Den po vystoupení zpěvák kapely Michal Malátný slíbil odměnu tomu, kdo mu pomůže jeho kytaru dohledat. „Po koncertě v Mělníku na náměstí mi chlapík v zelené bundě s foťákem na krku přímo z podia ukradl červenou šestistrunnou kytaru značky Rickenbacker model 330," napsal na sociální síti.

I přes tuto nemilou zprávu se letošní ročník vinobraní opravdu vydařil. Burčáku bylo tak akorát, lidé si ho mohli vychutnat v několika stáncích od různých vinařů. K dostání bylo i kvalitní víno nebo nealkoholický teplý jablečný mošt, který přišel k duhu těm, kteří řídili a nemohli si v chladnějším počasí dopřát svařák.

Návštěvníci mělnického vinobraní mohli kromě kapely Chinaski vidět i koncert Dana Bárty, kapely Mandrage, Buty nebo partičky Support Lesbiens.