Návštěvníci s deštníky či pláštěnkami si mohli vyzkoušet tradiční dožínková řemesla a projít si celý proces cesty zrna až po upečení chlebové placky na plotně sporáku.

Na stanovištích bylo připraveno vše k vyzkoušení procesu sečení obilí a mlácení. V jiném stanu byly k dispozici velké mlýnky na mletí zrna na mouku. Zde se připravovalo těsto na placky, které si poté děti za asistence dospělých pekly. Na modelu mlýna za pomoci konviček u brouzdaliště děti mohly vidět, jak je mlýn poháněn vodou. Návrat do minulosti byl prostřednictvím ukázek všech činností věrohodný.

Mnoho účastníků akce bylo oblečeno v krojích či v dobovém oblečení. Doplnili dožínkový průvod, v jehož čele jel koňský povoz s živou hudbou na voze. Na závěr průvodu nesli dva mladí lidé dožínkový věnec a slavnostním předáním věnce hraběti Chotkovi byly zakončeny celé žně.

Pastva divokých koní a také zubrů a praturů vytváří na rozsáhlých plochách milovické rezervace vhodné podmínky pro život původních druhů včel.
Symbolem kraje je pratur Karlík. Měl by snad jít na porážku?

Dožínky zpestřil doprovodný program, který nabídl hudební vystoupení pěveckého sboru Josefa Vycpálka a Krušnohorského pěveckého sboru, divadelní představení pohádky O třech neposlušných kůzlátkách či ukázku lidových tanců. Nechyběla ani dobová módní přehlídka a tematické dílny, ve kterých si děti mohly vyrobit kuš či meč ze dřeva, nebo vytvořit obrázky obilí. K vidění byla expozice historických zemědělských strojů

Všem návštěvníkům zpříjemnily dožínky sobotní deštivý den pestrou nabídkou a oslavou konce žní podle tradic minulých dob.

AUTOR: Dušková Marta 

Slavnostní předání štěňat se uskutečnilo v jiřické věznici.
Čtyři odsouzení v Jiřicích vychovají vodící psy
Demolice bývalé pivovarské spilky.
Rekonstrukce bývalého pivovaru by měla začít za dva roky
Noční jízda mladíků skončila u Otvovic tragicky.
Vyšetřování tragické nehody u Otvovic potrvá nejméně měsíc