Zatímco většina evropských zemí díky přijatým tvrdým protiepidemickým opatřením dostala pod kontrolu zimní vlnu covidu-19 a počty nakažených klesají, v Česku má pandemie zcela opačný vývoj a situace je alarmující. Velmi problematický vývoj vnímají i pořadatelé tradičních velkých letních festivalů, který jsou například Rock for people, Colours of Ostrava, Votvírák či Hrady CZ, ale i řada menších lokálních. I přesto přípravy na hudební večery se skvělými kapelami většinou pokračují jako by pandemie nebyla – pořadatelé a jejich týmy ale samo sebou dodržují vládní nařízení a protiepidemiologická opatření.

Pořadatelé hudebního festivalu Votvírák, což je největší český multižánrový festival zaměřený na české a slovenské interprety a konající se každoročně na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku, doufají, že se epidemiologická situace zlepší. Už v minulém roce museli totiž kvůli nemoci Covid-19 a vládou nařízeným hygienickým opatření přesunou 14. ročník na červen letošního roku. „Přípravy na festival jsou v plném proudu. O zrušení, nebo omezení festivalu zatím neuvažujeme. V této době ale člověk nikdy neví,“ poznamenala Martina Jablanovská za pořadatele.

Tom Cruise u věznice v Mladé Boleslavi. Po skončení natáčení se krátce pozdravil s fanoušky.
FOTOGALERIE: Nejen agentka Scullyová. Středočeši mají i fotku s Tomem Cruisem

Ve stejném duchu se nesou i přípravy rockového festivalu Rock for people v Hradci Králové. „Vyhlídky možná nejsou zcela optimistické, ale naděje stále žije. Zatím účast zrušila pouze kapela The 1975,“ reagovala na dotaz Deníku Anna Mašátová. Pořadatelé podle ní věří v zahájení masivního očkování a s tím spojeného zastavení šíření nemoci Covid-19 a tudíž i záchraně festivalové sezony.

Například v Ostravě, kde se od roku 2002 koná pravidelně multižánrový festival Colours of Ostrava, už ale přípravu letošního ročníku vzdali. "Tohle je pro nás jeden z nejtěžších okamžiků v historii Colours. Celý rok jsme festival plánovali a připravovali. Zkrátka doufali. Situace s pandemií koronaviru se ale nelepší, a tak nám nezbývá nic jiného než psát tyhle smutné řádky znovu. Velmi nás to mrzí, ale jsme nuceni letošní ročník festivalu Colours of Ostrava přesunout na další rok. Tedy na 13. - 16. července 2022, opět středa - sobota," uvedla na festivalovém webu ředitelka Colours Zlata Holušová.

Rock for people: 10. - 12. června – Hradec Králové
Votvírák: 18. - 20. června - Letiště Boží Dar v Milovicích na Nymbursku.
Colors of Ostrava: 14. - 17. července – Ostrava
Hrady CZ: 9. - 10. 7. Točník; 16. - 17. 7. Kunětická Hora; 23. - 24. 7. Švihov; 30. - 31. 7. Veveří; 6. - 7. 8. Rožmberk nad Vltavou; 13. - 14. 8. Hradec nad Moravicí; 20. - 21. 8. Bouzov; 27. - 28. 7. Bezděz;

Připomeňte si letní hudební festivaly ve Středočeském kraji v roce 2020:

Festival Týnecký mazec v Týnci nad Labem

Festival Benešov City Live v Benešově

Festival Plaňany fest v Plaňanech

Festival Rockfest ve Vlašimi

Festival Symbolic ve Třech Dvorech

Festival Banjo Jamboree v Čáslavi

Festival Brod 1995 v Českém Brodě

Festival Konopišťský evergreen

Festival Soundtrack v Poděbradech

Festival Isarafest u Mladé Boleslavi

Festival Vosekfest ve Velkém Oseku

Festival Stodola Vest v Sázavě

Festival Decentní kravál v Mnichově Hradišti

Festival Rock for People v Hradci Králové