„Pro naši generaci je to svět „dneška“. Pro jejich pokolení je to svět „minulosti“,“ připomněla k tomu v úterý 3. září hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S dodatkem, že schopnost mladých lidí propojovat tyto dva světy jistě přinese originální a kvalitní výtvarné výpovědi.

Zmínila v té souvislosti i loňskou zkušenost s výtvarnou soutěží vypsanou v rámci oslav stých narozenin samostatného Československa, která se jmenovala Cesta zpět o 100 let. A není pochyb o tom, že co malovat (nebo ztvárnit jinými technikami) bude i tentokrát.

Galerie Středočeského kraje.
Středočeská galerie zahájí novou sezonu

„Také v našem kraji proběhly významné události spojené s tímto přelomovým okamžikem. I náš region zaznamenal dynamické změny, jež se bezprostředně dotýkají každého z nás,“ konstatovala, přičemž vyjádřila přesvědčení, že mladí lidé jsou nejen schopni zachytit s citem, fantazií a tvůrčí představivostí důležité děje a příběhy minulé, ale současně mají schopnosti i chuť porozumět současnému světu, poznávat ho a proměňovat.

S tím, že období, které jsme si zvykli označovat jako samotovou revoluci, mohou školáci poznávat z vyprávění svých nejbližších, zadání soutěže přímo počítá. Obsahuje totiž výzvu: Zeptejte se rodičů nebo prarodičů na období takzvané sametové revoluce před 30 lety – a zachyťte, jaké mají vzpomínky, co a jak v té době prožívali či jaké byly jejich pocity.

I když se soutěž označuje jako výtvarná, neznamená to, že je možno přihlašovat pouze obrázky na papíře. Soutěžit lze i s fotografiemi – ale také s videem. Krajský úřad v úterý informoval, že uzávěrka byla stanovena na 8. listopadu. Slavnostní vyhlášení výsledků se chystá na sedmnáctého – nikoli však listopadu, ale prosince. Vybrané práce pak budou vystaveny v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Ze 7. ročníku festivalu Kefír.
Kefíru tentokrát přálo počasí, vrcholem byl koncert Kašpárka v rohlíku