Kralupy

Kralupský městský úřad ve spolupráci se společností AVE pozvali místní občany k návštěvě radnice. Chtějí tak společně oslavit advent. Setkání, během kterého budou hrát, zpívat a tančit děti ze základních škol, umělecké školy nebo domu dětí a mládeže, se koná ve středu 20. prosince od devíti do sedmnácti hodin.

Více tipů na kulturní, sportovní i jiné akce najdete v Tipech Deníku. Na stránku můžete rovněž přidat vlastní akci z Facebooku přes tlačítko "Přidat akci".

Kralupy

Známí televizní kamarádi Jů a Hele přijdou kralupským dětem popřát krásné vánoce už dnes od 16.30 hodin. Představení je připraveno v místním Kulturním domě Vltava v podání loutkoherecké skupiny Loudadlo. Po samotném představení pak ještě proběhne losování razítkové soutěže Z pohádky do pohádky.

Mšeno

Další ročník tradičního adventního běhu na Mšensku, který nese název Běh Boudeckou roklí, startuje třetí adventní neděli, což letos připadá na 17. prosince. Prezentace je připravena od devíti hodin po dobu pětačtyřiceti minut v místě startu a zároveň i cíle – na kraji lesa u Boudecké rokle. Běh je určen pro všechny, kdo mají rádi pohyb na vzduchu a chtějí netradičním způsobem oslavit adventní čas. Každý, kdo běhá pro zábavu a nikoliv jen pro výsledky, může donést vzorek svého napečeného cukroví a hlavně vlastní grog. Další informace o závodu, včetně elektronické přihlášky, jsou k dispozici na webových stránkách města Mšena. Kategorie běhu budou následně vypsány podle počtu účastníků závodu a jejich věku.

Zpívalo se i na Mělnicku, například před základní školou v Lužci nad Vltavou u rozsvíceného vánočního stromečku.
OBRAZEM: Česko zpívá koledy v Lužci na Vltavou

Bakov n. Jizerou

V divadelním sále budovy radnice se zítra bude konat koncert Janka Ledeckého, který vystoupí od 18 hodin. Ledeckého doprovodí přední český smyčcový kvartet M. Nostitz Quartet a hudební kolegové baskytarista Dave Mendéz, bubeník Hanz Sedlář, klávesista Pavel Mucha a dívčí vokály. Zapojí se i dětský sbor Krákorky z Bakova.

Nelahozeves

Vánoční čas v kulturním domě pod nelahozeveským zámkem zpříjemní adventní koncert hudebníka Radka Žaluda. Klávesy a zpěv nevidomého zpěváka, známého z televizního pořadu Šlágr, se rozezní tuto sobotu 16. prosince od šestnácti hodin. Pro všechny návštěvníky bude přichystané i malé občerstvení.

Mělník

Poetická kavárna Pohodovej anděl vystavuje fotografie čtrnáctileté Sáry Ostaševski. Žákyně ZUŠ ve Mšeně, kterou navštěvuje pátým rokem, v minulosti vícekrát zabodovala v prestižní soutěži Mezinárodní dětská výstava Lidice. Přiznává, že většinou tvoří pod vlivem momentální inspirace a dává přednost černobílé fotografii. „Nejraději fotím v noci, odlesky světla, světlo, stíny, náladu. Myslím, že by fotografie měla vypovídat příběh a ne jen zachytit skutečnost a ještě hůře, zobrazit ji co nejlíbivěji,“ říká. Zároveň prozrazuje svou slabost pro četbu a pro kočky, a to pro jejich nezávislost a vznešenost. Kromě fotografování zpívá, tančí, píše povídky i scénáře a navrhuje kostýmy. Vernisáž výstavy, kterou uvedl ředitel ZUŠ Mšeno Čeněk Hlavatý, je tady k vidění až do konce letošního roku.

V šesté třídě mu kamarádi ukázali hru, která se jmenuje Minecraft  a s touhle hrou začínal točit herní videa, která točí i dnes.
Hvězda internetu říká: Žiju si svůj sen

Kralupy

Dům dětí a mládeže Kralupy vyhlásil adventní soutěž České vánoce. Soutěž probíhá v rámci vánoční výstavy v Domě dětí a mládeže už od pondělí a potrvá do zítřka. Do soutěže bylo možné přihlásit díla vytvářená jakoukoliv technikou tvoření malování, kreslení, modelování, lepení z papíru, šití, paličkování či výrobky z korálků.

Mělník

Do divadelního sálu mělnického Masarykova kulturního domu si žáci a učitelé mělnické základní umělecké školy pozvali nejrůznější hosty a rodinné příslušníky. Na neděli 17. prosince pro ně připravili Adventní koncert v poněkud pozměněné dramaturgii. Od patnácti hodin se na pódiu vystřídá řada účinkujících, například Komorní sbor, známé pěvecké seskupení Červánek, nebo hudební skupina Fox X. Celý koncert bude tentokrát složen z populárních vánočních melodií.

Kralupy

Hvězda české jazzové scény Elena Sonenshine, která pochází z Brna a patří mezi naše největší hudební stálice, společně se svou doprovodnou kapelou opět po dlouhé době zavítá do Kralup nad Vltavou. Adventní koncert se uskuteční už dnes od dvaceti hodin v místním The pATRO baru v kralupské Riegrově ulici.

Ilustrační foto.
Obyvatelé sídliště už chodí po nové kolonádě

Kralupy

Letošní kralupský divadelní festival Tyjátjátra uzavře už v sobotu 16. prosince Valérie a týden divů od Vítězslava Nezvala, představení se skvělou hudbou a úžasnou scénografií v provedení divadla V. A. D. Kladno. Představení se koná v sále místního kulturního domu Vltava od dvaceti hodin. Festival pořádal zdejší divadelní spolek Scéna na přelomu letošního podzimu a zimy. Pozval přitom amatérské divadelní soubory, které mají ve svém repertoáru opravdu kvalitní hry.

Kralupy

Kralupská GALERIE VK37 až do konce roku představuje tvorbu děčínského grafika Martina Manojlína. Absolvent Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem svou tvorbu zdokonaloval pod vedením vynikajících grafiků profesora Miloše Michálka a Aloise Kračmara. Zde začal jeho zájem o grafiku, speciálně o techniky tisku z výšky, linoryt a dřevořez. Nejvíce se věnuje volné grafice v malých formátech a exlibris. Zájemci mohou výstavu navštívit v úterý nebo středu, vždy v otvíracích hodinách galerie.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
Stav třetiny středočeských mostů volá po opravě