Zatím herci pod vedením režiséra Jakuba Krofty rýsují Macbethův svět zkázy v interiéru zkušebny, v červnu se pak přesunou do plenéru Letní míčovny v Královské zahradě Pražského hradu. „Jsem šťastný, že se podařilo dát dohromady úžasně různorodou partu herců, kteří na sebe slyší a vzájemně se inspirují. Po prvních zkouškách je jasné, že to jsou nejen vynikající umělci, ale také fajn lidé, a to v tak ambiciózním projektu hraje stejně důležitou roli,“ zdůrazňuje režisér Krofta lidskou stránku projektu.

Premiéru zaznamená i ojedinělý projekt Koncert pro Mr. Shakespeara, v němž ožije hudební stránka slavného dramatika prostřednictvím výběru nejúspěšnějších shakespearovských písniček hudebního skladatele, textaře a producenta Daniela Fikejze. V doprovodu Kapely osamělých srdcí Williama Shakespeara uvidíme a uslyšíme Jitku Čvančarovou, Kateřinu Pechovou, Richarda Tesaříka, Miroslava Etzlera, Vendulu Příhodovou, Petera Pechu, Ivu Marešovou a další umělce.

Režisérka Alice Nellis znovu osvěžuje domácí operu
Prodaná nevěsta je jako minové pole, říká Alice Nellis

Třetí letošní novinkou bude ostravské nastudování jedné z nejkouzelnějších Shakespearových komedií – Sen noci svatojánské, tentokráte v režii Adély Laštovkové Stodolové. V hlavních rolích se představí Tomáš Dastlík jako Theseus/Oberon a Zuzana Kajnarová Říčařová jako Hippolyta/Titanie. V Elsinor se promění Bratislavský hrad. Režisér Pavel Khek totiž na Slovensku chystá premiéru Hamleta. Do hlavní role dánského prince obsadil Ľuboše Kostelného, jehož doprovodí v roli Gertrudy Tereza Kostková.

Zimní pohádka i Zkrocení zlé ženy

Diváci se ale mohou těšit i na shakespearovské hity z minulých let, jimiž jsou Bouře, Zimní pohádka, Mnoho povyku pro nic, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Midsummer Night´s Dream/Sen noci svatojánské (v angličtině s českými titulky), Dvaja páni z Verony a Komédia omylov. Celkem pořadatelská Agentura Schok naplánovala pro diváky 155 představení, což je v několikaleté historii pořádání slavnostní jednoznačný rekord.