Město chystá založení literárního fondu, který by přispěl k zachování vzpomínek mělnických autorů na místní dějiny, památky, osobnosti i příběhy.

Podle starosty Ctirada Mikeše by za peníze z literárního fondu vycházely knížky, zachycující paměť města, která by jinak mohla být nenávratně ztracena.

„Vydat knihu je pro autory v téhle době z ekonomického hlediska dost obtížné," vysvětlil Ctirad Mikeš, podle kterého je ve městě spousta literárně nadaných lidí, kteří mají o Mělníku co říci. A může se stát, že nedostanou-li příležitost to zaznamenat, bude jejich potenciál marný.
„Nejde jen o dokumentární stránku, ale i o podání, souvislosti a osobní prožitky, všechno výjimečné, co stojí za to na poslední chvíli zachránit," poznamenal mělnický starosta.

Město podle něho osloví místní významné osobnosti i firmy, zda by stali dlouhodobými sponzory literárního fondu a přispívali pravidelně i nižšími částkami. „Mohlo by to být třeba pět set korun měsíčně," nastínil Ctirad Mikeš. Svým podílem by přitom do literárního fondu přispívalo i město.

O tom, které knihy místních autorů vyjdou s podporou mělnického literárního fondu, by rozhodovala jeho rada.
Knihy by měly vycházet nákladem do tisíce výtisků. Pro místní patrioty. „Publikace o mělnické historii nebo památkách se mimo město prodávají dost těžko. Jde nám o to nabídnout je Mělničanům," doplnil starosta.

Pokud by prodej dokázal přinést i nějaký výdělek, vracel by se zpátky do literárního fondu.