Během tří podzimních a zimních víkendů ušily v rámci grantu od města Mělníka bezmála půlmetrové panenky, kterým vtiskly podobu českých panovnic. Svá díla pak na začátku letošního jara předaly mělnickému starostovi Ctiradu Mikešovi.

„Jsem trochu zaskočen, protože má znalost českých královen a kněžen končila Johankou z Rožmitálu, jejíž zásluhou vznikla nádherná Mělnická monstrance," řekl mělnický starosta mladým umělkyním při přebírání jejich výtvorů.

„Je to nádherný počin, z něhož mám obrovskou radost. Je to výsledek velkého množství invence, přemýšlení a seznámení se s historií," pochválil autorky sedmi vznešených panenek, které se na radnici osobně dostavily. Další tři zůstaly kvůli nemoci doma.

S českými královnami, které jsou ztvárněné krásnými panenkami, se budou podle ředitele mšenské umělecké školy Čeňka Hlavatého setkávat především návštěvníci Mělníka a děti ze základních škol.

„Tyto panenky s rodokmenem, na nichž děvčata pracovala od loňského října do letošního ledna, budou umístěny v prostorách mělnických kulturních institucí, jako je například knihovna, radnice, informační centrum nebo kulturní dům," prozradil před zahájením hlavní turistické sezony Čeněk Hlavatý a dodal, že děti se svými učiteli ještě vytvoří pracovní list, podle něhož budou návštěvníci Mělníka panenky hledat.
Po jeho vyplnění a objevení všech českých královen pak za odměnu v informačním středisku dostanou pexeso. Co na něm bude? „Samozřejmě české královny," poznamenal ředitel mšenské umělecké školy.

Na závěr slavnostního předávání, které svým zpěvem zpestřila žákyně hudebního oboru umělecké školy Karolína Štolbová, mělnický starosta autorkám panenek ukázal drahocennou Mělnickou monstranci, která patří do mělnického pokladu.