„Stárnoucí člověk nemá ani tak obavy z toho, že bude věkem fyzicky hendikepován, ale že ztratí samostatnost v myšlení,“ říká Marta Hájková z Mělníka, která nezahálí a i v důchodu svůj mozek neustále úkoluje.

Mělnická učitelka se před časem v místním centru seniorů zúčastnila tréninku paměti, který tam vede Adriana Rohde Kabele. A zanedlouho už sama posilovala mozkové závity tamních obyvatel anglickými slovíčky.

„Jednoho tréninku jsem se zúčastnila, ale pak mi to bohužel kolidovalo s rozvrhem mých žáků. Paní Adriana mi ale navrhla, jestli bych nechtěla pořádat lekce angličtiny pro seniory. Tak jsme to na podzim zkusili,“ připomíná dáma, které životní elán rozhodně neschází.

Během šedesátiminutových lekcí se nyní jednou za čtrnáct dní snaží seniorům odhalit taje anglického jazyka. „Snažím se rychlost lekcí přiblížit přímo seniorům. Zjistila jsem ale, že si musím učebnici sama sestavit, protože v těch, které jsou k dostání na trhu, je postup stále příliš rychlý,“ povídá neúnavná učitelka, která své starší studenty nechce zbytečně zatěžovat gramatikou a pravopisem. „Chci, aby se prostě domluvili.“

Marta Hájková, která léta pracovala ve výzkumném ústavu jako programátorka, má učitelství doslova v krvi. „Zjistila jsem, že v naší rodině bylo včetně mě čtrnáct učitelů,“ doplňuje učitelka, která své znalosti začala studentům na mělnické průmyslovce předávat, jak sama říká, až ve zralém věku.