Jehněčí s majoránkovou omáčkou, knedlíky se špenátem nebo kapustová polévka. To je jen výčet několika z mnoha tradičních jarních pokrmů, které mohli v pátek a v sobotu ochutnat návštěvníci Regionálního muzea v Mělníku.'

Právě tam pro ně muzejníci společně s budoucími kuchaři z neratovického učiliště přichystali první ročník ochutnávky jarní kuchyně nazvané Jaro v kuchyni našich babiček a prababiček.

Podle etnoložky mělnického muzea Nadi Černé měli lidé letos poprvé možnost ochutnat jak jídla od konce masopustu a předvelikonočního čtyřicetidenního půstu, tak i tradiční velikonoční pokrmy a i tehdy běžná všední jídla velikonočního období.

„Návštěvníci si mohli z dvanácti připravených pokrmů nabídnout například boží milosti, které rozdávaly hospodyňky maškarám v masopustním průvodu. Velikonoční nádivku nebo jehněčí s majoránkovou omáčkou,“ připomněla Černá.

A právě jehněčí mělo podle žáka třetího ročníku oboru kuchař – číšník Jakuba Karpíška u lidí největší úspěch. „S tímto jídlem se často nesetkají, takže ho rádi okusili. Úspěch měla také velikonoční nádivka,“ vysvětlil budoucí kuchař, kterému nejvíce chutnali pečené boží milosti.

Podle Černé je v letošním roce jedinečná příležitost k poznání typické jarní i vánoční kuchyně současně.

Letos totiž muzejníci uzavřou desetiletou tradici ochutnávek Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček a zároveň odstatrovali kuchyni jarní.

„Návštěvníci mají šanci během letošního roku srovnat velikonoční pokrmy s vánočními,“ řekla muzejnice.
Poslední jubilejní ročník vánočních ochutnávek nabídne nejoblíbenější jídla všech předchozích ročníků.

RECEPTY Z TRADIČNÍ JARNÍ KUCHYNĚ

Knedlíky se špenátem
(Přestože je užito slaniny, jedná se o postní pokrm přenesený k nám z berlínské postní kuchyně)

Suroviny: 0,5 kg brambor, 2 vejce, 5 dkg cibule, 5 dkg slaniny, 20 dkg hrubé mouky, sůl, 3 dkg másla, 9 dkg špenátu, 2 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 15 dkg strouhanky

Postup: Brambory uvaříme, oloupeme je a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme, přidáme vejce, pokrájenou cibulku, nasekanou slaninu, mouku, sůl a vše dobře promísíme. Mezi tím podusíme na másle do husta uvařený a nasekaný špenát, společně s moukou a připojíme k bramborům. Vše dobře vyválíme, upravíme na knedlíčky a vaříme je půl hodiny ve slané vodě. Při servírování je posypeme na másle osmaženou houskou.

Velikonoční nádivka – hlavička
(Tradiční velikonoční pokrm, první masitý po 40–ti denním půstu, nejčastěji z uzeného masa)

Suroviny: 50 dkg masa, 8 vajec, 4 žemle, vývar, hrst jarních bylinek, sůl, muškátový květ, máslo, sádlo na pekáč.

Postup: Všechno maso uvaříme do měkka, vykostíme a na drobno nakrájíme. Přidáme nadrobno nasekané bylinky (popenec a mladé kopřivy předem spaříme), doplníme nakrájenou pažitkou a petrželkou, na kostky nakrájenými žemlemi politými vývarem a rozšlehanými vejci. Osolíme, ochutíme špetkou muškátového květu a směs vložíme do vymaštěného pekáčku. V předehřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme samostatně s kompotem, nebo teplou s bramborem či studenou s chlebem a okurkou.

Boží milosti
(masopustní pečivo, podávané maškarám v průvodu, někde se připravovalo na Velikonoce)

Suroviny: 25 dkg hladké mouky, 2 dkg másla, 2 lžíce cukru, 1 vejce, 1 lžíce octa, 3 – 4 lžíce husté kysané smetany, tuk na smažení

Postup: Všechny přísady dáme na vál a dobře zpracujeme na těsto řidší než na nudle. Hněteme ho tak dlouho, až se na něm začnou dělat puchýřky. Pak z těsta vyválíme plát o síle 0,5 cm a radýlkem vykrajujeme různé tvary, nejčastěji kosočtverce, trohúhelníky a čtverečky. Ty smažíme na rozpáleném tuku do zlatova a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

DOBROU CHUŤ!