Velkým úspěchem pro herce mělnického Nového divadla skončila divadelní přehlídka Voskovcova Sázava, kde se představili ve své nové veselohře Šeherezáda, kterou nazkoušeli v režii Milady Hluštíkové a Radka Šlangala.

„Máme cenu poroty za nejlepší divadelní představení, cenu diváků a cenu za hudbu. A to není ještě všechno. Daniel Šimek, která v Šeherezádě představuje Džina, získal cenu za herecký a zároveň pěvecký výkon, Marta Veselá si přivezla čestné uznání za roli Hašišády a Jiří Buriánek za herecký výkon v roli Huga," uvedla režisérka Milada Hluštíková, která je zároveň předsedkyní Nového divadla Mělník.
Autorem Šeherezády je člen mělnického divadelního spolku Radek Šlangal, který kompletně připravil i zpěvohru Libushe. Ta na Voskovcově Sázavě také bodovala. „Když jsme na přehlídce uvedli Libushi, skončili jsme na druhém místě a sebrali jsme také kdejakou cenu. A teď se můžeme radovat i z prvního místa za Šeherezádu," řekla s potěšením Milada Hluštíková.

Na prknech, která znamenají svět, mělničtí divadelníci Šeherezádu představili zatím čtyřikrát. Premiéru měli v domácím Masarykově kulturním domě v lednu, pak svým novým kusem potěšili diváky v Libochovicích, Louňovicích a naposledy v Sázavě. A už v sobotu 5. listopadu se opět představí v mělnickém kulturním domě, kde je budou snímat profesionální kamery. „Naplánovali jsme veřejné natáčení, abychom měli pěkné video pro naše herce a diváky, kteří by se na představení chtěli podívat ještě doma," připomněla režisérka a dodala, že čtyři štace, kam měli herci s Šeherezádou zamířit, musela bohužel odříct.

„Je nás mnoho a máme tolik hlavních postav, že máme problém vybrat termíny tak, aby všichni mohli. Někteří mladí herci, kteří s námi začínali jako malé děti, už navíc pracují, takže to není tak jednoduché sladit. Musíme to ale začít řešit, protože není snadné získat nějakou štaci, takže si nemůžeme dovolit je odmítat. Proto se budou herci učit alternace hlavních rolí, abychom mohli hrát ve více termínech."

V Šeherezádě vystupuje pětadvacet herců, čímž se blíží Libushi, která je také hojně obsazena. Šeherezáda je ale podle režisérky náročnější. „Jde také o dlouhé představení, které trvá dvě a půl hodiny. Někdo nám říká, abychom to zkrátili, jiný zase, ať to necháme, že je to pěkné. Na premiéře bylo v hledišti dost malých dětí, které to vydržely," doplnila s úsměvem Milada Hluštíková.

Šéfová Nového divadla Mělník chce Šeherezádu přihlásit i na přehlídku do Rakovníka, kde se prý Mělníku nikdy nedařilo. „Je jasné, že nás tam zase pohaní, což je tam zvykem, ale nic si z toho neděláme a zase se tam přihlásíme. Ale až na příští rok, abychom dopilovali, co bude třeba, a byli jistější. V Rakovníku jsou bohužel s hodnocením stále na úrovni Maryši nebo Lucerny. A my máme už úplně jiné divadlo, které prostě porotci nechtějí pochopit. U Libushe nám řekli, že ji máme hrát akorát tak na sálech a v sokolovnách. My ale v těch sokolovnách hrajeme rádi," řekla spokojeně divadelnice.