Není ovšem čas na něco nového? Stejnou otázku si před více než rokem položili i mšenští ochotníci v čele s režisérem Václavem Novákem. A po dlouhém zvažování, čím oblíbenou komedii nahradit, zajímavou hru našli. 

„Nemohli jsme dlouho na nic přijít, ale pak jsme dostali tip od kamaráda a divadelníka Petra Lněničky. Sám totiž zdramatizoval detektivní povídku C. B. Gilforda s názvem Nebe může počkat, kterou nám dal k dispozici,“ říká Václav Novák a dodává, že nápad s detektivkou se všem zalíbil. „Přečetli jsme si to, rozdělili role a pustili se do toho,“ připomíná šéf divadelního souboru, který patří pod mšenský Sokol.

Taneční probíhají v kralupském kulturním domě.
OBRAZEM: V tanečních nacvičovali polonézu

Diváci, kteří si očekávanou premiéru nové hry nenechají ujít, ovšem neuvidí všechny stálice, na které byli v Posteli plné cizinců zvyklí. „Máme mezi sebou několik nových herců. Přestávku si totiž prozatím dal Miloš Jíra, který se více zdržuje v Ústí nad Labem, přestal hrát Jára Živný, který bohužel před nedávnem zemřel, a do divadelního nebe odešla i nezapomenutelná Hanka Hrubá. A s Pavlou Jarošovou jsme se od počátku domluvili na alternaci kvůli nedostatku času. Museli jsme se tak zaměřit na shánění nových herců. Našimi nejnovějšími kolegy jsou David Bidlo, Daniel Petříkov, Petr Lněnička a Mirka Strunecká. Jinak v obnovené Posteli s námi hrály už Daniela Sobotková a Dana Svobodová, které pokračují i v nové hře,“ vyjmenoval novější z ochotníků Václav Novák, který s Jirkou Fantou a Janou Čambalovou patří mezi stálice souboru.

Pokud jste jmenované herce správně počítali, došli jste k číslu devět. Přesně tolik rolí má nová detektivní veselohra, která se odehrává v prostředí americké prohibice. Režisér slibuje, že novinka bude zajímavá i po stránce kostýmů. 

„Třicátá léta jsou na to fajn, holky si tak konečně užijí šaty a pánové kvádra i klobouky. Návrhy kostýmů si vzala na starost Pavla Jarošová a scénu dají dohromady Jirka Fanta s naším zvukařem Radkem Sobotkou,“ připomíná Václav Novák, který toho o nové hře zatím příliš neprozradil. Aby se prý měli diváci na co těšit.

Rodinné centrum Všetaty-Přívory uspořádalo tradiční svatomartinský průvod, který s sebou přinesl i ohnivou show.
OBRAZEM: Svatý Martin přijel i do Všetat

Jiří Říha