Letošní plesovou sezonu ve Mšeně zahájili nimrodi. Myslivecké spolky Mšeno a Houska totiž v místní sokolovně pořádaly už devětadvacátý ples, který návštěvníky lákal nejen taneční hudbou, ale i bohatou tombolou. Ta podle jednatele mšenského mysliveckého spolku Michala Kazdy čítala až stovku zvířat.

„Lidé si domů mohli odnést divočáka, srnu, muflonku, danče, srnče nebo desítky bažantů a divokých kachen. Šlo o zvěř, kterou jsme ulovili společně při honech nebo členové při samostatném odstřelu," připomněl Michal Kazda, který měl společně s dalšími členy obou spolků organizaci plesu na starosti.

Myslivecký ples, který ve Mšeně patří už tradičně mezi první plesy sezony, je jedinou veřejnou akcí, kterou myslivci během roku pořádají.
„Organizujeme především brigády, v rámci nichž budujeme nová myslivecká zařízení. Jsou to jak zásypy, krmelce, tak i posedy. Jsou ze dřeva, takže mají omezenou životnost. Pro členy pořádáme cvičně střelby na chloumecké střelnici a v závěru roku se scházíme při honech," popsal náplň mšenského spolku jeho jednatel.

Mšenský myslivecký spolek, který má čtyřiadvacet členů, se stará o revír o rozloze více než dvou tisíc hektarů. „Naše honitba je od Mšena směrem na Stránku a Kadlín. Jde především o polní honitbu, kde se vyskytují hlavně divoká prasata, srnčí i dančí zvěř. Stavy bažantů a zajíců jsou u nás nízké," vysvětlil Michal Kazda, který patří mezi nejmladší členy spolku. Jeho věkový průměr je prý totiž vyšší. „Zájem o myslivost bohužel upadá, takže jsou v našich řadách spíš starší členové. Nejmladšímu je asi osmadvacet let," doplnil nimrod.