Uskuteční se sice teprve druhý ročník festivalu, avšak akce se ve skutečnosti bude konat už potřetí. Rok 2016 totiž patřil nultému ročníku – a už ten ukázal, že jde o akci, o jakou má publikum zájem. Letos pořadatelé očekávají kolem šedesáti tisíc návštěvníků (a to včetně rodin s dětmi).

Členové rady kraje navrhují zastupitelům uvolnit peníze na podporu akce, kterou hejtmanství považuje za jedinečnou kulturní událost lákající návštěvníky z celé republiky a umožňující všem generacím vybrat si ten svůj zážitek. S tím, že její uspořádání dává punc výjimečnosti nejen lázeňskému městu, ale i celému Středočeskému kraji. Podobná akce (zaměřená nejenom na filmovou hudbu, ale také na nové formy umění včetně multimédií a využití nejmodernějších technologií) se totiž jinde v republice nekoná. „Svým rozsahem a obsahovou náplní se vyrovná obdobným festivalům pořádaným v zahraničí,“ netají svůj obdiv hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Je to skvělá propagace našeho regionu a podpora kultury i kulturního dění mimo Prahu,“ ocenila.

Ilustrační foto.
Obce se mohou těšit na miliony pro vodovody i kanalizace

K posluchačským lahůdkám má letos patřit už zahajovací koncert skupiny Čechomor doprovázený projekcí sestřihu z filmu režiséra Petra Zelenky Rok ďábla. Pátek pak bude patřit královéhradecké filharmonii a projekcím scén z filmů, k nimž složil hudební doprovod Ondřej Soukup – samozřejmě včetně hudby z takových diváckých taháků, jakými se staly a stále zůstávají Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Nejasná zpráva o konci světa, Lída Baarová či Akumulátor 1. Obě vystoupení organizátoři označují za světové premiéry.

Jedinečné zážitky mají nabídnout také koncert kapely Erica Serry představují slavné snímky jako Pátý element, Magická hlubina či například James Bond: Zlaté oko nebo multimediální představení Vivaldianno – City of Mirrors s již tradičním promítáním na poděbradský zámek. Tečkou za festivalovými bonbonky se má stát multimediální podívaná spojená s novinkou na trhu počítačových her Kingdom Come. Herní středověk odehrávající se na velkoformátovém plátně doplní pódium s orchestrem – a vše dohromady se má skloubit v jedinečný celek vjemů, který ocení jak fanoušci počítačových her, tak i klasické hudby.

Ilustrační foto.
Záchranáři převezmou čtyři nová auta