Po revoluci se povedlo získat současné prostory, bývalý kapucínský hospic na náměstí Míru a muzeum se po roční rekonstrukci stěhovalo do vlastních prostor koncem roku 1999 a za půl roku byla otevřena první stálá expozice pro veřejnost.

V současné době má muzeum 19 zaměstnanců a k muzeu patří i kavárna, jejíž prostory jsou využívány na výstavy a přednášky. Kromě stálých expozic jsou instalovány v prostorách muzea tematické výstavy a od roku 2014 se hlavně přes léto program zaměřuje na rodiče a děti. Součástí dětských výstav bývá vždy i interaktivní program a soutěže, které muzeum dětem přiblíží hravou formou.

V letošním roce získalo muzeum ocenění Muzeum roku 2017 a ocenění bylo o to cennější, že pro nejlepší muzeum hlasovali sami návštěvníci.
Oslavy nejen muzejních narozenin, ale i výročí 100. let republiky byly na programu po celý rok a poslední tečkou a ukončením oslav je Den Středočeského kraje, který se v muzeu uskuteční v neděli 28. října od 9 hodin. Součástí dne je mimo jiné předání cen dětským výhercům, kteří se zúčastnili letní soutěže související s výstavou kočiček. Do neděle 28. října je možné v kavárně shlédnout i tematickou výstavu o historii muzea.

„My zaměstnanci jsme si dali k oslavám vlastně dárky v podobě menších změn stálé expozice,“ sdělila pracovnice propagace muzea Kristýna Frelichová. „Stálá expozice se v podstatě nezměnila od roku 2000 a samozřejmě i z důvodů finančních. Teď se nám povedlo rozšířit expozici zaměřenou na historii vinařství a přírodovědnou expozici a chceme postupně v rozšiřování pokračovat.“

Vánoce jsou sice ještě daleko, ale muzeum už připravuje vánoční výstavu, jejíž součástí je projekt pro školy. Výstavu zahájí vernisáž již 16. listopadu a samotná výstava potrvá do konce roku.

Ilustrační foto.
Mládežnickému fotbalu na Mělnicku má pomoci Grassroots trenér
Cílem branného dne je, aby si děti věděly rady v krizových situacích a dokázaly poskytnout první pomoc.
OBRAZEM: Studenti gymnázia prožili branný den

Marta Dušková