Sobotní bitva je už třetí v pořadí. V uplynulých ročnících jste však nechali zemřít oba hlavní hrdiny, na co tedy chcete diváky  nalákat?
Na jejich zmrtvýchvstání. V první sezoně jsme sice opravdu nechali zemřít červeného vévodu a loni zase toho bílého, ale nikdy neříkejte nikdy. Je pravda, že jsme kvůli tomu museli letošní ročník pojmout trochu jinak.

Co to znamená?
Že diváci letos uvidí spíš takovou pohádku, fantasy příběh než klasickou středověkou bitvu. Díky tomu, že jsme potřebovali oba vévody vrátit zpátky mezi živé, ani nám nic jiného nezbylo. Ale možná to nakonec bude dokonce lepší, dětem to bude bližší.

Na co se tedy mohou návštěvníci těšit?
Jako každý rok diváky bitvou provede vypravěč, letos to bude Smrt. Měl ji hrát pan Miroslav Táborský, ale kvůli svému pracovnímu vytížení nemůže přijet, tak si to vezmu na starost já. Pak tam máme čarodějku, která oba mrtvé vévody přivede zpátky k životu. Také tam budou skřeti, už jsem viděl masky a musím říct, že vypadají dobře. Budou docela podobní těm, co se vyskytovali v Pánovi prstenů. A chybět nebudou ani trpaslíci, ale ne takoví ti hodní ze Sněhurky, ale  jaké můžeme najít v severských mytologiích. Budou to škodiči, jakási třetí frakce. A navíc je budou hrát kluci, kteří mají všichni ke dvěma metrům, takže to rozhodně nebudou žádné tradiční postavičky, jak si možná někteří představují.

A co třeba drak?
Ten zatím  nebude, ale do budoucna se nějaké té havěti určitě nebráníme. Takový obrovský pavouk nebo had…

Aby se však malí návštěvníci víc nebáli, než bavili…
Na to musíme dát pozor. Ostatně právě z tohoto důvodu jsme zrušili původně plánovaný konec bitvy, mělo jít o popravu rozstřelením z děla, měla tam lítat střeva a krev. Realizovat by to ale nejspíš šlo až někdy po dvaadvacáté hodině,  ne každý by to možná rozdýchal, zvlášť malé děti. Proto jsme od toho ustoupili.

Bitva jako taková ovšem nebude jedinou věcí, kterou návštěvníkům nabídnete. Co dalšího jste pro ně připravili?
Sobotu načneme průvodem do Mělníka a zpátky, oficiální zahájení pak je naplánované na třináctou hodinu. Po něm budou následovat ukázky dobové hudby, to si vezme na starosti skupina Paduana Hispanica. Chybět nebude ani oblíbený Viktor Braunreiter, který i letos přijede se svým divadlem jednoho herce, takže se diváci můžou těšit, že je stejně jako loni do svého představení zapojí. A pak bude následovat rytířský turnaj, tedy souboj muže proti muži.

A co jarmark?
Samozřejmě, i ten bude. Přijede kovář, budou tam kožené výrobky, jako jsou opasky nebo biče, dřevěné hračky pro děti, staročeské pečivo. Diváci si budou moct vyzkoušet drátěnou košili nebo si potěžkat nějakou tu zbraň. A dorazí i Čaroděj Cave se svými  hady.

Existuje něco, na co by si měli dát návštěvníci pozor?
Loni jsme měli jediný problém, a tím bylo parkování na místech, kde auta neměla co dělat, konkrétně na sjezdu z mostu. Moc bychom proto ocenili, kdyby se to letos neopakovalo. Minule to zkomplikovalo situaci hlavně vozidlům záchranného systému, která nemohla projet.

PROGRAM:
13.00 – oficiální zahájení
13.15 – dobová hudba v podání skupiny Paduana Hispanica
13.45 – divadlo jednoho herce, Viktor Braunreiter
14.15 – rytířský turnaj
14.45 – dobová hudba v podání skupiny Paduana Hispanica
15.15 – divadlo jednoho herce,  Viktor Braunreiter
16.00 – bitva