Návštěvníci vstoupili od 13 hodin do středověku. Na programu byl rytířský turnaj, klání rytířů a bojovníků v turnaji lehkooděnců a těžkooděnců. Diváky upoutala akrobacie na volném laně či ukázky sokolnictví. Nechyběli ani kejklíři či alchymista, který předváděl kouzla doby Rudolfínské, lektvary a tajemství.

Děti zaujalo šermířské pohádkové vystoupení a program byl proložen středověkou hudbou v podání skupiny Ergo. Večer se odehrála bitva o tom, co všechno se může semlít ve mlýně v podání Rytířů Mělnických.

Skupina historického šermu Rytíři Mělničtí byla založena v roce 2010 a dnes je natolik známá, že je žádaná nejen v České republice, ale i v Evropě. Šermíři vystupovali i v několika filmech jako skupina kaskadérů.

První ročník bitvy se uskutečnil v roce 2011 a následující rok uspořádali šermíři v rámci této akce po bitvě skutečnou svatbu šermíře a šermířky a z akce se stala krásná tradice. Umění šermířské skupiny je možné každoročně vidět nejen na akci Bitva na Mělníku, ale i při jiných velkých akcích jako je Mělnický košt či Mělnické vinobraní.

V průběhu sobotní akce byla k dispozici mimo hlavní program škola šermu, ukázky dobových řemesel, ukázky zbraní a zbrojí, dobové krčmy apod. V pozdním večeru pokračovala akce ohnivou show a středověký den zakončil ohňostroj s překvapením.

Marta Dušková

Mladý profesionální kouzelník, žonglér, novocirkusový performer a vítěz mnoha mezinárodních ocenění, tím vším je Aleš Hrdlička.
Mladý kouzelník oživí mělnické náměstí
Ilustrační foto.
Středočeši rádi vyrážejí pod stan. Kempy jsou obsazené