Vernisáž slavnostně zahájil starosta Mělníka Ctirad Mikeš, který přivítal hosty a autory oceněných návrhů. Vítězný návrh vznikl ve spolupráci architekta Pavla Uličného a studentky architektury Anny Cisarikové s myšlenkou dlaně sv. Ludmily. „My jsme vytvořili návrh na sochu svaté Ludmily do Mělníka. Když jsme uvažovali o postavě svaté Ludmily, tak ta postava je spojována s nějakými atributy, které, si myslím, všichni známe, ale ty atributy vystihují závěr jejího života."

"Studovali jsme průběh jejího života a zjistili jsme, že to byla obrovská osobnost, obrovská matka, politička, ohromně emancipovaná žena, která žila naplno a vysílala nejen do rodiny, ale i do společnosti spoustu impulzů, které se časem i měnily v důležité kroky v českých zemích. A tohle všechno jsme se snažili vyjádřit naším výtvarným objektem, který zpodobňuje vlastně dlaň naplněnou vodou a ta voda se chvěje. Chvěje se v určitých impulzech a jsou to impulzy, které možná tenkrát Ludmila vysílala do stojatých českých vod, a myslím, že tento princip platí i dnes. Je pořád zapotřebí lidí, kteří budou do dnešní české společnosti vysílat nějaké rázy, impulzy, nebudou se bát čeřit ty stojaté hladiny“, vysvětluje Anna Cisariková.

Ze sochařské dílny v Mělníku
Na chvíli sochařem byl pro mnohé možná splněný sen

„Ta socha vybízí návštěvníka, aby na tom nádherném místě s nádherným výhledem, kdy po levé straně je kostel, po pravé zámek a obojí se to odráží ve vodní hladině a návštěvník se nesmí bát vstoupit na tu vodní hladinu a promluvit do ticha“, doplňuje k návrhu studentka architektury.

Oceněné návrhy vybírala pětičlenná porota tvořená zástupci města, církve a nezávislých umělců, kterou doplnili přizvaní odborníci z řad památkové péče, odboru investic a rozvoje města. Finanční částkou bylo oceněno šest vybraných návrhů.

Porota se na prvním místě návrhu neshodla jednomyslně, a tak bylo uděleno jedno druhé a dvě třetí místa. Druhé místo a zároveň návrh, který by měl být v průběhu příštího roku instalován, zpracoval architekt Pavel Uličný s myšlenkou dlaně sv. Ludmily. Zájem o výtvarnou soutěž byl velký a celkem bylo předloženo 31 návrhů.