Tisíc. Přesně tolik vystoupení má za sebou Tancovačka Standy Tatara, která se ve středu večer představila svým fanouškům v hudebním sále mělnického Masarykova kulturní domu.

Právě tam hudebníci pod vedením Stanislava Tatara před dvaadvaceti lety hráli úplně poprvé.

„Začínali jsme pokusně s lidovkami, postupně jsme pak přidávali další muziku. Dneska hrajeme hlavně popovou muziku i swing, prostě tak nějak všechno. Často se vracíme do šedesátých a sedmdesátých let – hrajeme Olympic, Petra Nováka, Petra Spáleného a další," říká Stanislav Tatar a vysvětluje, proč kapelu nazvali tancovačkou: „Je to Tatarova netradiční civilně obranná výlučně amatérská česká kapela," směje se kapelník.

Tancovačka už ve svých začátcích hrála poslechovou muzikou. „Šlo o takové komponované pořady, které jsme věnovali českým autorům. K dnešku jich máme k osmdesáti. Byly to pořady třeba na téma hasičský bál nebo vinobraní. Minulý měsíc jsme polovinu dvouhodinového pořadu zaměřili na taneční muziku a druhou na kabarety a lidovky," říká muzikant, známý jako Standa Tatar.

Muzikanti z Mělníka a blízkého okolí objíždějí několikrát měsíčně plesy, zábavy 
i svatby. Už dvacet let jezdí například do Zlonína, kam za nimi jejich jejich fanouškové míří několika autobusy.

„S Tancovačkou jsme natočili asi šest televizních pořadů s názvem Z nepohody do pohody. V dnešní době už ale bohužel televize žádnou muziku netočí," připomíná Stanislav Tatar.

S jeho kapelou spolupracuje i Cimrmanolog Miloň Čepelka a dvakrát do roka s ní vystupuje Josef Zíma.
Tancovačku tvoří pět muzikantů. „František Šťastný hraje na trubku, tenor je Vašek Jirásek, baskytara Jarda Fabián, bicí má na starost Jirka Kopernický a já hraju na klávesy," vyjmenovává všechny členy kapely Stanislav Tatar.