V muzeu byly v poslední době doplněny ukázky nálezů různých napodobenin zvířat z mamutích kostí, které pocházejí nejen z Pálavska a Věstonic, ale i ze Sibiře a Francie. To ale není jediná novinka v muzeu.

„Ve spolupráci s mělnickým muzeem se uskutečnila Muzejní noc. V plném proudu jsou jednání se Severočeským muzeem v Liberci o získání pozůstatků po Eduardu Štorchovi, které muzeum má uložené v archivu. Zástupci muzea spolupracují i nadále s badatelem Oldřichem Kroupou, který pro muzeum vytváří repliky artefaktů jako třeba medvědí zuby i mamutí kly," uvedl Luděk Dohnalík.

Na konci září pak plánuji v Lobči sběr pazourků. „Pomalu se už také chystáme na příští rok, který bude ve znamení výročí 60 let od úmrtí Eduarda Štorcha. Už nyní se ale naše sbírka předmětů, které Štorch používal, rozrůstá. Nově máme dřevěné pravítko, kterým měřil při zakreslení nalezené pazourky. To do sbírky dodal Ondřej Šimonek," podotkl Luděk Dohnalík. Pravítko bude uložené ve vitríně, která se právě připravuje.

„Máme tu také novou průvodkyni Soňu Gruberovou, která poutavým způsobem návštěvníky provede muzejními prostory, a to za zhruba šedesát minut. K tomu je možná shlédnout videoprojekci například románu Na veliké řece – což je dalších zhruba 60 minut," řekl Luděk Dohnalík.

Muzeum má dvě části

Muzeum Eduarda Štorcha se nachází v prvním poschodí budovy bývalé měšťanské školy. První část seznamuje s osobou spisovatele Eduarda Štorcha, jsou tu ukázky jeho korespondence, rodný list a další dokumenty. Je zde k vidění expozice ze života lidí v pravěku – lov mamuta, obydlí pravěkých lidí, způsob opracování pazourků, způsob pohřbívání nebožtíků, ukázky skalních maleb. Ve druhé části jsou ukázky pazourků, které byly nalezeny v okolí Lobče, ukázky románů, které Štorch napsal, a ukázky z jeho rodné obce – Ostroměře.

Lobečské Muzeum Eduarda Štorcha má otevřeno od středy do neděle vždy od 10 do 16 hodin. Pro skupiny větší deseti lidí zajistí prohlídku podle domluvy. „Možností je i noční prohlídka s ubytováním, vše je krásně nasvícené a vše lépe vyniká než za bílého dne. Tuto možnost využívají školy," dodal Luděk Dohnalík. Před pár dny tu nocovalo například devět belgických skautů ve věku od 10 do 15 let.

Zájemci si mohou domů odnést zakoupené suvenýry – například knihy o Štorchovi, repliky kostí, přívěšky na krk, náramky, cukrovinky jako třeba perníček ve tvaru malého mamuta.