Na třetím praktickém cvičení se nadšenci do fotografování pokoušeli zachytit různá zátiší. „Snažíme se techniku, kterou máme k dispozici, umět používat pro své vidění, své obrazy, abychom nedělali jen obvyklé fotky z dovolených. Je potřeba mít radost z věcí, které potkáváme každý den, ale pořádně si jich ani nevšimneme. Přitom z nich můžeme s pomocí fotoaparátu vytvořit vlastní svět," připomíná fotografka.

Účastníci kurzu prý ani nemusí mít vlastní fotoaparát. „Nějaké vždycky přinesu. Nejsou to sice žádné nejnovější modely, ale k naučení to úplně stačí. A navíc se dá dobře fotit i s mobilem, který má v kapse každý," vysvětluje Eliška Pýchová, která se svými dospělými žáky na konci každého kurzu zhodnotí jejich fotografie.

„Promítneme si je na plátno a povídáme si, co se dalo udělat lépe nebo co se s fotkou dá udělat v počítači, aby vypadala dobře," popisuje fotografka.

Každý si pak svou nejlepší fotografii odnese domů vytištěnou na profesionální fotografické tiskárně.

Na příštím kurzu se fotografičtí nadšenci zdokonalí ve fyzice. „Musíme si říci, jak pracuje objektiv, jak se lámou paprsky a jak vypadá hloubka ostrosti. A zkusíme si prioritu času," přibližuje lektorka.
 

Focení je pro mě relax, říká Marek Frelich

Řadu let fotil automatickými přístroji, ale teprve nedávno Marek Frelich ze Střem poznal, jaké výhody má digitální zrcadlovka. A zpočátku možná i nevýhody.Fotografický kurz ve Volnočásku.

„Sice jsem vždycky rád fotil, ale teprve nyní, když se snažím ovládnout tu techniku fotografování, zjišťuji, že je to mnohem složitější," říká Marek Frelich, který se o kurzu v Boreckém Volnočásku dozvěděl teprve nedávno.

„Je to škoda, protože je to skvělé odreagování se od každodenního koloběhu. Je to relax a hlavně nechybí ani příjemná atmosféra. Je fajn, že mám možnost si vše pod odborným dohledem procvičit a vzápětí vidět výsledek."

Marek Frelich říká, že už umí zmáčknout spoušť. O focení toho ale samozřejmě ví mnohem víc.

„Chápu, co je to clona, čas, jaký je rozdíl v objektivech a jak se s kterým pracuje. A doufám, že se také zlepším ve focení samotném," připomíná nadšený účastník kurzu Elišky Pýchové.

Nový fotoaparát si koupil před čtyřmi měsíci, není to prý žádný drahý stroj. „Pro mé potřeby by ani nemělo cenu kupovat si nějaký drahý foťák. Sehnal jsem v akci tělo se dvěma objektivy, to celé mě přišlo na nějakých patnáct tisíc," popisuje Marek Frelich, podle něhož jsou tak fotografické začátky všem relativně dostupné. „Když si vezmu, že nový telefon stojí třeba dvacet až třicet tisíc, tak ten foťák nevyjde zase tak draho," připomíná.

Naopak levněji než fotografování vyšel Marka Frelicha trochu paradoxně golf, který si s přáteli rád zahraje.