Předchozí
1 z 5
Další

Jarmila Erbanová: Manžel mi žertem přezdíval "sběratel maturit"

Po celou komunistickou éru byla perzekvována za politické a společenské postoje jejího tatínka, tchána a dalších členů nejbližší rodiny. Za všechnu protinacistickou a protikomunistickou činnost zmiňme čin její maminky: ta v roce 1948 pomohla emigrovat armádnímu generálovi Aloisi Liškovi a zachránila ho tak před komunistickou zvůlí - jinak by jej čekal osud například Heliodora Píky.

Jarmila ErbanováZdroj: Deník / Michal Bílek

Jarmila Erbanová zůstávala po celý život věrná mělnickému regionu, kde se nenarodila (v r. 1944) jen ona, ale také mnoho generací jejích předků. V letech 1998 - 2002 byla místostarostkou na Mělníku, a do dnešního dne se aktivně zapojuje do kulturního života města. "Má rodinná historii je nerozlučně spjatá s mělnickým regionem. Kromě tří let v Praze jsem tu prožila celý život.

Jarmila ErbanováZdroj: Deník / Michal Bílek

Byla jsem přijata na gymnázium v Praze, ale dostudovala jsem tady na Mělníku. Pak jsem kvůli rodinným názorům nemohla nikde najít kloudnou práci. Ale ničeho nelituji, celé rodiny si nesmírně vážím za to, jací byli, jaké hodnoty vyznávali a jak se chovali. Nevzali mě ani do rejžárny. (Manžel byl také z perzekvované rodiny, jeho otec šéfoval celému mělnickému odboji. Příběhů k vyprávění mám spousty…)

Jarmila ErbanováZdroj: Deník / Michal Bílek

Tamní soudružka ze závodního výboru mi tehdy sdělila: ‚To prostě nejde, aby Šircová-Erbanová pracovala v rejžárně!‘ Tohle spojení pro ně byla zkrátka maligní kombinace. Jednou mě kupodivu po jisté přímluvě vzali na Krajský výbor ČSM (Československý svaz mládeže). Mě, které maminka nedovolila jít do pionýra se slovy: ‚Jestli přijdeš s červeným hadrem domů, tak tě na něm uškrtím…‘

Jarmila ErbanováZdroj: Deník / Michal Bílek

Maminka: ‚Krajský výbor? Vem to, to bude prča, tady na Mělníku!‘ Po krátké době jsem odešla, dělaly se tam ohromné nesmysly, nedalo se to vydržet. Pak jsem získala místo jinde. A začala ‚sbírat‘ maturity, když mi tu vysokou nedovolili. Maturitu na zdravotní sestru jsem udělala za půl roku. Tomuto povolání jsem se věnovala až do revoluce, ale i po ní; dodělala jsem si pomaturitní studium a vyšší specializaci. Pracovala jsem pak jako staniční a hlavní sestra."

Jarmila ErbanováZdroj: Deník / Michal Bílek