Předchozí
1 z 6
Další

Zdeněk Holeček: Je důležité umět se hecnout i vědět, kdy trochu vypustit

Jaká byla moje cesta ke sportu? Začínal jsem asi od 13 let u bojových sportů. K tomu všemu se postupem času stalo fitness a posilování nezbytným doplňkem.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka

Spojení pohyblivosti, síly a dynamiky mě vždy zajímalo. K efektivnímu posilování je však potřeba praxe a znalosti, a tak jsem se začal vzdělávat. Číst knihy, hledat informace na internetu, ptát se. Postupně přišel na řadu i trenérský kurz a další certifikace. Z koníčku se tak postupně stala mimo jiné i moje práce, která mě nejen baví, ale i živí. Objevil jsem začínající fitness HMgym v Mělníku, zde úspěšně nastartoval svoji trenérskou kariéru a nyní jsem vyhledávaným trenérem v širokém okolí.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka

Sport je pro mě spojením zábavy i práce. Trénování je nějakou dobu mým hlavním příjmem a abych byl dobrým trenérem, musí mě sport, a to, co dělám, bavit. Díky mým sportovním úspěchům se moje trénování rozjelo a začalo mě živit. Takže je to vše propojeno a vlastně se to tak stává mým životním stylem.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka

Nejdůležitější je určitě všestrannost. Ve fitness se dá využít široká škála sportovního vybavení a způsobů, jak tělo procvičit. Já osobně preferuji činky. Ať už jednoruční, nebo velká osa, klasické železo je pro mě na prvním místě. Je to dozajista tím, že jsem se vždy zajímal o čísla – váhy. Tím jsem se postupně dostal k silovému trojboji a posléze se našel v benchpressu, ve kterém aktivně soutěžím.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka

I mě se koronavirus a současná situace dotkla. Přišel jsem o příjem a tak musel hledat dočasnou náhradu. Byl jsem donucen vynechat svoje tréninky a pozastavit přípravu. Byly zrušeny i všechny závody, na které jsem měl jet. Celkově se mi tímto výpadkem „naboural“ celý rok. Všechna mistrovství a světové soutěže se teď posouvají a vlastně se pořád neví, kdy a jak co bude.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka

Aby člověk u cvičení vydržel, je nejdůležitější najít si zdravou motivaci a stanovovat si cíle. Je důležité uvědomit si, že to vše děláte pouze a jen pro sebe. Můžete se chtít zalíbit opačnému pohlaví, předvést se okolí, hledat něco na volný čas, ale pokud to nebudete myslet vážně a dělat to opravdu hlavně pro sebe, nikdy dlouhodobě nevydržíte. Doporučuji si průběžně dávat další a další drobné, lehce dosažitelné cíle, a ty si postupně plnit. Umět se hecnout a zároveň i vědět, kdy trochu vypustit.

Zdeněk Holeček.Zdroj: Archiv Zdeňka Holečka