Na jednu stranu nelze být překvapen. Experti upozorňovali na riziko vzniku nových ohnisek a hovořili o tom, jak se případná opatření budou týkat konkrétních ohnisek – jinými slovy, tento scénář se očekával. A vlastně je jedno, jestli tomu říkáte lokální ohnisko, druhá vlna, nebo jiným názvem.

Samozřejmě, že výskyt koronaviru ve firmě na Kutnohorsku bolí obyvatele regionu už jenom z logiky věci více, když je za humny – přespolní problémy už tolik netrápí. Problém je ale zcela pochopitelně jinde: v dnešním globalizovaném světě je úplně jedno, jestli se lokální ohnisko objeví o ulici, město, okres, nebo kraj dále. Nebo ve vedlejší zemi.

Kateřina Nič Husárová.
KOMENTÁŘ: Kdo si počká, ten se dočká

Hlasy na sociálních sítích kritizovaly i fakt, že se odehrávala tradiční Sedlecká pouť v Kutné Hoře. Je ale tedy řešení „zakázat“ pouť? Poté, co odborníci řekli, že vypnout ekonomiku podruhé už není možné?

Řada expertů na problematiku již dlouhé týdny a měsíce říkala, že situace nasvědčuje tomu, že s virem se bude muset společnost naučit žít, třeba do té doby, než bude vakcína. Než panika tak pomůže pravidelné mytí rukou.

Ale to není nic nového.