Začínat nový rok s pesimistickou náladou se nemá. Ale co dělat při pohledu na příštích pár týdnů a měsíců?

Západní Evropa v čele s Francií a Itálií hlásí rekordní čísla nakažených. V zemi galského kohouta to minulý týden dokonce vycházelo na jednoho nového nakaženého za každé dvě vteřiny. Už dva roky odkládaný výlet do milované Paříže tak znovu mizí v nedohlednu. Natož vysněná účast na květnovém Roland Garros v roli tenisového diváka. Pořád se dá ale věřit v letní zklidnění situace a možnost relaxu v zářijovém termínu, kdy ještě město pod Eiffelovou věží nabízí příjemné letní teploty a pohodu vleže na trávníku pod Sacre coeur.

Záchytné parkoviště P+R. Ilustrační foto.
Parkování P+R má být kolem Prahy více. A s Lítačkou i zadarmo

Ale ani pohled domů nevyvolává jásot a nadšení. V době psaní tohoto textu koronavirová čísla sice klesala, ale omikron je u nás v plenkách a zdá se velice nepravděpodobné, že vlna, která nyní zužuje západní země, by nás zázračně minula. Při vší úctě k nové vládě je volání po osobní zodpovědnosti bez razantních opatření, a u vědomí stávající české mentality včetně části zblblých antivaxerů, reálnou pozvánkou tak lehko se šířícímu omikronu. Pořadatelé plesů jsou z toho na mašli, nikdo si dneska netroufá odhadnout, co bude v časech masopustů, natož někdy dál.

Ale abychom tomu dali alespoň veselejší tečku: hory jsou k lyžařům zatím přívětivé, ve městech nabízejí stadiony veřejná bruslení a na večeři či do kina se stále zajít dá. Takže houby zle!